RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

FN: - Barnesoldater på begge sider i Syria

Sist oppdatert:
Både regjeringshæren og opprørere i Syria rekrutterer barnesoldater, ifølge en ny FN-rapport.

Både regjeringshæren og opprørere i Syria rekrutterer barnesoldater, ifølge en ny FN-rapport.

I rapporten heter det at Den frie syriske hær og andre opprørsgrupper har vervet gutter som er mellom 15 og 17 år gamle. De brukes både i strid og til å frakte mat, vann, ammunisjon og annet utstyr.

Også blant regjeringssoldatene skal det være barn under 18 år, og regjeringshæren anklages også for tortur og mishandling av mindreårige.

- Det er en rekke tilfeller av seksuell vold mot gutter for å presse fram informasjon eller tilståelser, heter det i rapporten som ble lagt fram onsdag.

- Må beskyttes
Gutter helt ned i 14 år er angivelig blitt utsatt for elektrosjokk, slag og trusler – på samme måte som voksne som tas som krigsfanger av regjeringsstyrkene.

- Alle som er involvert i konflikten, må omgående iverksette tiltak for å beskytte barn, sier Leila Zerrougui, FNs spesialrepresentant for barn i konflikter.

Hun understreker også betydningen av medisiner og annen humanitær hjelp til barn i Syria.

- Vi kan ikke tillatte at uskyldige barn fortsetter å dø fordi de ikke kommer til lege, eller fordi de ikke får dekket sine mest grunnleggende behov.

Uenige om våpen
Borgerkrigen i Syria har rast i over to år, og det anslås at den har kostet over 90.000 mennesker livet. Ikke minst takket være sin militære luftstyrke har regimet fortsatt et klart overtak på opprørerne, selv om de får militær og økonomisk støtte fra land i regionen.

Vestlige land er uenige om hvorvidt det er riktig å gi våpen til opprørerne i landet. En av årsakene er frykt for at våpnene skal havne i hendene på fundamentalistiske islamistgrupper i Syria.

Den syriske regjeringen får på sin side militær støtte fra Hizbollah-militsen i nabolandet Libanon. I tillegg antas det at regjeringen får støtte fra Iran. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere