RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN-ansatte forlater Irak

Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)
Sist oppdatert:
FNs generalsekretær Kofi Annan skal ha beordret noen av organisasjosnes ansatte i Irak ut av landet.

Årsaken er ifølge NTB-AFP den vanskelige sikkerhetssituasjonen i landet.

- Ingen evakuering

Personalstyrken er foreløpig redusert fra 105 til 96 ansatte. De 19 som sendes ut av Irak, vil i stedet bli stasjonert i Jordan.

- I dag er det 42 ansatte igjen i Bagdad, og 44 nord i Irak. Disse tallene kan man forvente vil synke de nærmeste dagene, sier FNs talsmann Fred Eckhard til AFP.

Eckhard understreker at det ikke dreier seg om evakuering av de ansatte, men en nedtrapping.

- Sikkerhetssituasjonen i landet er til konstant vurdering, sier han videre.

To angrep

FNs hovedkvarter i den irakiske hovedstaden Bagdad er blitt utsatt for to bombeangrep de siste fem ukene.

Den 19. august ble 22 personer, deriblant FNs brasilianske leder for operasjoner i Irak, Sergio Vieira de Mello, drept i et angrep. Mandag denne uken døde en irakisk politimann som følge av et nytt bombeangrep samme sted.

Allerede etter angrepet den 19. august trappet FN ned arbeidet i Irak. I denne omgang fremhever organisasjonens representanter at det dreier seg om hjemsendelser som følge av sikkerhetsvurderinger, noe som står i kontrast til USAs president George W. Bushs påstander om at situasjonen i Irak er under kontroll.

- Ønsker sterkt FN

FNs avgjørelse om å sende ut personell av Irak sår også tvil om Bush og den amerikanske regjeringen vil lykkes i å få FN til å øke sin innsats i gjenoppbyggingen av Irak.

Amerikanske myndigheter uttrykker forståelse for nedtrappingen, men ønsker at FN skal fortsette å spille en viktig rolle i Irak.

- Vi forstår deres bekymring og forstår deres grunner for å redusere styrken, men de spiller en avgjørende rolle og det ønsker vi at de skal fortsette med, sier talsmann for Det hvite hus i Washington, Scott McClellan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere