RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN-appell om våpenhvile på Gazastripen

En palestinsk kvinne bærer barnet sitt mens hun venter på å få mat fra et FN-senter i Khan Younis sør på Gazastripen onsdag.
En palestinsk kvinne bærer barnet sitt mens hun venter på å få mat fra et FN-senter i Khan Younis sør på Gazastripen onsdag. Foto: Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix
Fortvilede hjelpearbeidere får ikke gitt hjelpen som trengs.

Hjelpearbeidere i FNs barnefond UNICEF ber om umiddelbar våpenhvile på Gazastripen, og advarer om at voldsspiralen truer deres mulighet til å gi hjelp til hundretusenvis av fordrevne.

Sjefen for UNICEFs feltkontor på Gazastripen, Anne-Claire Dufay, sier til nyhetsbyrået AFP at nye kamphandlinger truer leveransen av nødhjelp til hundretusener av barn med akutte behov.

– Vi har et umiddelbart behov for noen timer med våpenhvile hver dag slik at vi kan hjelpe berørte barn og familier, sier Dufay.

Arbeidet med å reparere infrastruktur som har blitt ødelagt under den seks uker lange konflikten mellom Israel og Hamas, som kontrollerer Gazastripen, har blitt midlertidig stanset etter at fiendtlighetene tok til igjen tirsdag, sier hun.

Samme dag kalte Israel hjem sin forhandlingsdelegasjon, som hadde vært i Egypts hovedstad Kairo for forhandlinger med palestinerne om en mer varig våpenhvile.

UNICEF-arbeidere er nå ilagt begrensninger i hvor de kan bevege seg, sier Dufay.

(Saken fortsetter under bildet).

Israelske soldater i pansrede kjøretøy fotografert i nærheten av Gazastripen onsdag.


435.000 fordrevne

Antallet fordrevne palestinerne har nå økt til 435.000, opplyser FN, som melder at tallet kommer til å fortsette å øke. Ytterligere 23.000 personer har allerede søkt ly i 82 FN-skoler samt sju skoler tilhørende regjeringen.

– Det er ekstremt vanskelig for oss å gjøre jobben vår, å redde liv, beskytte og hjelpe folk i nød, sier Ramesh Rajasingha, leder for FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA).

– I det lange løp er en permanent stans i volden, som følges av en varig våpenhvile, avgjørende for å dempe den humanitære katastrofen på Gazastripen, fortsetter han.

Etter at Kairo-samtalene brøt sammen har Hamas fortsatt sine rakettangrep mot Israel, som har svart med luftangrep.

Talsmann for den israelske hæren, Peter Lerner, skriver torsdag på Twitter at Hamas' har avfyrt 327 raketter mot Israel siden angrepene begynte tirsdag.

Etter de siste angrepene er antall drepte personer på Gazastripen økt til mer enn 2.070 siden 8. juli. Tre firedeler av disse er sivile, ifølge FN. På Israelsk side er 67 personer drept, de fleste av dem soldater.

Palestinas president Mahmoud Abbas (f.v.), emiren av Qatar sjeik Tamim bin Hamad al-Thani og Hamas-lederen i eksil, Khaled Meshaal, ankommer møtet i Doha torsdag.

Abbas møtte Hamas-leder

Torsdag møtte Palestinas president Mahmoud Abbas Hamas-lederen Khaled Meshaal i Qatars hovedstad Doha, hvor Meshaal bor i eksil.

Emiren av Qatar sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, som er en viktig støttespiller for Hamas, var vert for samtalene.

En palestinsk delegat sier til AFP at samtalene mellom de tre lederne varte i nesten tre timer og var ventet å bli fulgt opp med et møte mellom Abbas og Meshaal.

Hamas væpnede fløy erklærte onsdag at forsøkene på en våpenhvile var over etter at en israelsk rakett traff huset til fløyens leder, Mohammed Deif. Ifølge Hamas befant ikke Deif seg i bygningen da angrepet kom, men hans kone, tre år gamle datter og sju måneder gamle sønn ble drept.

– Det blir ingen retur til samtalene etter i dag, og ethvert skritt i den retningen vil aldri gi noe resultat, sa talsmann Abu Ubaida.

Tidlig torsdag ble ytterligere tre Hamas-ledere drept i israelske luftangrep.

Hamas likviderte tre

Samme dag meldte en nettside tett på bevegelsen at Hamas' væpnede fløy har drept tre palestinere og arrestert ytterligere sju for angivelig å ha samarbeidet med Israel under konflikten på Gazastripen.

Nettsiden Majd siterer en høytstående sikkerhetstjenestemann i enklaven som sier at sju personer er pågrepet, mistenkt for å peke ut mål for Israel og at de tre andre hadde blitt skutt og drept. Nettsiden sier ingenting om når disse hendelsene skal ha funnet sted.

Ifølge palestinsk lov kan samarbeid med Israel straffes med døden. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere