*Nettavisen* Nyheter.

FN-arbeidere sex-utnyttet småjenter

Personell i FNs fredsbevarende styrke i Kongo har utnyttet jenter helt ned i 13-årsalderen for sex, går det frem av en rapport som ble lagt frem fredag.

Det er den amerikanske vaktbikkje-organisasjonen Office of Internal Oversight Services (OIOS) som har utarbeidet rapporten, melder nyhetsbyrået AP.

Det var ifølge rapporten regelmessig seksuell kontakt mellom fredsbevarere og kongolesiske kvinner og jenter helt frem til i høst. Vanligvis byttet FN-personell til seg sex mot mat eller små pengesummer, går det frem av organisasjonens etterforskning.

Problemet var «alvorlig og pågående» og det beskrives som «foruroligende» at det ikke fantes noen plan for å avskrekke FN-soldatene fra de lite ærerike handlingene.

Etterforskningen stanset ikke overgrepene
Den seksuelle aktiviteten forsatte til og med mens etterforskningen pågikk, konkluderer OIOS: Nylig brukte kondomer skal ha blitt etterlatt nær militære leire og vaktposter.

Ifølge organisasjonen skal militære overordnede fra enkelte av kontingentene ha forsøkt å hindre etterforskningen, både ved å holde tilbake informasjon og gjennom å blande seg direkte inn i etterforskningen.

En pakke melk
OIOS-teamet i Kongo etterforsket i alt 72 påståtte tilfeller av seksuell utnytting av kongolesiske kvinner og jenter. I 20 av tilfellene har det blitt funnet tilstrekkelig bevis og disse er omtalt i rapporten. Det dreier seg om 19 militært ansatte overgripere og en sivilt ansatt.

I et av tilfellene skal en 14 år gammel jente ha mottatt en eller to dollar og to egg i bytte mot sex. Jenta hadde også ha hatt sex med en annen soldat. For dette fikk hun tre dollar og en pakke melk.

FNs generalsekretær medga i desember, etter sterkt press, at det fantes bevis for seksuelle overgrep begått av FN-soldater i Kongo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.