FN ber EU hjelpe Hellas med båtflyktningene

Syriske flyktninger går i havn i Piraeus nær Aten i Hellas. EU må hjelpe Hellas før den humanitære situasjonen blir ytterligere forverret, fastslår UNHCR.

Syriske flyktninger går i havn i Piraeus nær Aten i Hellas. EU må hjelpe Hellas før den humanitære situasjonen blir ytterligere forverret, fastslår UNHCR. Foto: Yannis Behrakis (Reuters / NTB scanpix)

Mens den økonomiske krisen pågår, kommer det daglig rundt 1.000 flyktninger og migranter til Hellas. FN ber EU sette i gang umiddelbare tiltak for å hjelpe landet.

10.07.15 14:30

– Den flyktige økonomiske situasjonen kombinert med det økende antallet av nye ankomne er en stor belastning for de små øysamfunnene, sier William Spindler i FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR.

Lokale myndigheter på øyer som Lesbos er ikke i stand til å håndtere den store strømmen av mennesker, sier han.

– Vi forventer at EU setter i gang sine nødtiltak fordi Hellas er en del av Unionen. Dette skjer i Europa, på Europas dørstokk, fastslår Spindler.

Over 77.000 mennesker har så langt i år ankommet Hellas etter å ha tatt seg over Middelhavet. Over 60 prosent av de er syriske flyktninger, mens andre har flyktet fra Afghanistan, Iraq, Eritrea og Somalia, opplyser UNHCR.

– Hellas trenger hjelp umiddelbart, og vi forventer at EU tar grep, sier Spindler.

150.000 båtflyktninger til Europa hittil i år

Så langt i år har over 150.000 flyktninger og migranter kommet til Europa etter å ha krysset Middelhavet, viser nye tall. De aller fleste kommer nå til Hellas.

Tallene fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) fredag kommer bare en måned etter at det ble registrert over 100.000 ankomne.

Nesten alle har kommet til Italia (74.947) og Hellas (75.970), opplyser IOM i en pressemelding.

Over 1.900 har ifølge IOMs tall mistet livet i Middelhavet hittil i år. Det er mer enn dobbelt så mange sammenlignet med samme periode i fjor.

Det har vært en nedgang i antall døde siden mai, mest sannsynlig på grunn av flere EU- og Frontex-skip i området, ifølge IOM.

Samtidig påpeker de at ferden over Middelhavet fortsatt er livsfarlig: Torsdag ble det meldt om at minst tolv mennesker druknet utenfor kysten av Libya. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.