*Nettavisen* Nyheter.

FN ber EU ta imot 200.000 flyktninger

En syrisk flyktning fra Aleppo holder sin månedsgamle datter etter å ha ankommet den greske øya Lesbos. Hellas har bedt EU om 700 millioner euro for å bygge infrastruktur for å beskytte de mange hundre flyktningene og migrantene som kommer med gummibåter til øya hver dag. Foto: © Dimitris Michalakis / Reuters (REUTERS)

– Dette er sannhetens øyeblikk for Europa, sier FNs høykommissær for flyktninger og ber EU ta imot og fordele 200.000 flyktninger i medlemslandene.

– Mennesker som oppfyller kravene til beskyttelse, må bli omfattet av et program for masseomfordeling som alle EUs medlemsstater må forplikte seg til å delta i, sier FNs høykommissær for flyktninger António Guterres.

I en pressemelding fredag retter høykommissæren knallhard kritikk mot måten Europa har håndtert flyktningstrømmen fram til nå.

(Saken fortsetter under)

– Intet land kan gjøre dette alene, og intet land kan nekte å ta sin del. Det er ingen overraskelse at når et system er ubalansert og disfunksjonelt, så blir alt blokkert når presset øker, skriver Guterres.

Han understreker at de aller fleste menneskene som nå tar seg til Europa via Hellas og Balkan, er flyktninger, ikke migranter.

– Det store flertallet av dem som kommer til Hellas er fra konfliktområder som Syria, Irak eller Afghanistan, og de flykter rett og slett for livet. Alle de som er på reisefot under disse tragiske omstendighetene, fortjener å oppleve at deres menneskerettigheter og verdighet blir fullt ut respektert, uavhengig av deres juridiske status, sier høykommissæren.

– Dette er et avgjørende øyeblikk for EU, og det har nå ikke noe annet valg enn å mobilisere for full kraft i denne krisen, fastslår Guterres. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.