Etter flere år med massive krigskampanjer, har Den islamske stat (IS) i stor grad blitt tvunget ned på kne i Syria og nærliggende områder.

Mange IS-medlemmer rømmer den konfliktherjede regionen, og har pekt seg ut nye områder hvor de ønsker å skape ustabilitet.

Direktør for Verdens matvareprogram (WFP), David Beasly, advarer nå europeerne om at islamistiske ekstremister ønsker å utløse en ny bølge med flyktninger til Europa ved å utnytte matkrisen i Sahel-regionen.

- Man kommer til å stå overfor et lignende mønster som man opplevde for noen år siden, bortsett fra at man vil ha flere IS- og ekstremist-grupper som infiltrerer migrantene, sier Beasly til The Guardian under giverkonferansen for Syria, som ble avholdt i Brussel tidligere denne uken.

- Det vi plukker opp nå, er at de samarbeider med ekstremistgrupper som Boko Haram og al-Qaida og fordeler territorium og ressurser, og fortsetter med å infiltrere og destabilisere, i håp om å skape migrasjon inn til Europa, hvor de kan infiltrere og forårsake kaos, sirer han til avisen.

Varsler større problemer

I 2015 ankom det rundt én million flyktninger til Europa som følge av forfølgelse, fattigdom og krig, viser tall fra FN. De aller fleste flyktet fra krigsherjede land som Syria, Irak og Afghanistan.

- Min kommentar til europeerne er, hvis dere tror dere hadde et problem som resultat av at en nasjon med 20 millioner innbyggere som Syria, opplevde destabilisering og konflikt som førte til migrasjon - vent til den utvidede Sahel-regionen med 500 millioner mennesker er ytterligere destabilisert. Og det er her at det europeiske samfunnet og det internasjonale samfunnet må våkne opp, sier han.

- Jeg tror han overdramatiserer noe, selv om han har noen poeng, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, til Nettavisen.

Nesse sier at det finnes flere eksempler fra Midtøsten hvor ekstremistiske grupper har utnyttet mennesker som ikke har fått dekket sine nødhjelpsbehov. Men han påpeker også at frykten for at ekstremister skal komme fra Sahel-regionen til Europa under dekke av å være flyktning, ikke må gå på bekostning av dem som faktisk har behov for asyl.

- Det er viktig å huske at det kommer folk med beskyttelsesbehov fra for eksempel Eritrea, og de må ikke diskrimineres av frykt for terror. Vi må huske at de aller fleste flykter nettopp fra terror og overgrep, sier han.

- Syria-krisen er en dråpe i havet

Beasly, som er Donald Trump-tilhenger og tidligere guvernør i delstaten Sør-Carolina, uttalte noe tilsvarende Sahel-regionen i et intervju med Associated Press i mars måned.

- Vi snakker om den utvidede Sahel-regionen med 500 millioner mennesker, så Syria-krisen er en dråpe i havet sammenlignet med det som kommer deres vei, sa han den gang til nyhetsbyrået AP.

- Det de nå gjør, er at de kommer til et allerede sårbart område, et veldig destabilisert område grunnet klimapåvirkning og styresett, og de infiltrerer, rekrutterer og bruker mat som våpen til rekruttering for å destabilisere, slik at de kan ha massiv migrasjon til Europa.

- Mor etter mor vil fortelle deg at «min ektemann ville ikke slutte seg til IS eller al-Qaida, men vi hadde ikke noe mat», og hvis du ikke har gitt den lille jenta di eller gutten din mat på to uker, og alternativet er å slutte seg til IS, så velger du å bli medlem, sa han til AP.

Beasly sier at Verdens matvareprogram ønsker å tilføre regionen stabilitet, økonomisk vekst, levedyktig utvikling og mat.

Sahel-regionen består av landene Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Algerie, Niger, Tsjad, Sudan, Sør-Sudan, Eritrea, Etiopia, Nigeria, Kamerun og Den sentralafrikanske republikk. Regionen er sårbar overfor både tørke og flom, og står konstant overfor matmangel.

Mangler penger

Beasly ble nominert av Trump til å lede Verdens matvareprogram, som spiller en sentral rolle med å nå FNs bærekraftige mål om å utrydde sult innen 2030.

FN-direktøren opplyser at USA vil trappe opp bistanden til Verdens matvareprogram med tre milliarder dollar i 2018, sammenlignet med 1,9 milliarder dollar i fjor. Likevel sliter Verdens matvareprogram med budsjettet, og må prioritere beinhardt - deriblant trappes innsatsen ned i land som Nord-Korea.

Tidligere denne måneden besøkte Beasly Norge. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) uttalte da at Norge hadde hittil i år bevilget 500 millioner kroner i bistand til Verdens matvareprograms humanitære arbeid, både i form av kjernebidrag og øremerkede midler.

- Bør Norge øke bidraget til WFP, Nesse?

- Generelt sett har vi en ekstraordinær situasjon når det gjelder flyktninger i verden. Det blir flere og flere, og nesten ingen av dem flykter tilbake til hjemlandet. Det ser vi i Sahel og i Syria. Det betyr at behovet for nødhjelp har vokst mer enn finansieringen. Det tilsier at vi bør betrakte dette mer ekstraordinært og at en større andel av bistandsbudsjettet burde gå til denne typen tiltak, som akutt matvarehjelp, sier han.