FN diskuterer Irans atomprogram

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA skal mandag diskutere et europeisk forslag til resolusjon om Irans atomprogram.

Diplomater og etterretningskilder hevder regimet i Teheran allerede arbeider for å utvikle en atombombe, melder NTB-Reuters.

Resolusjonsforslaget som er utarbeidet av Frankrike, Storbritannia og Tyskland anbefaler ikke at FNs sikkerhetsråd skal ta stilling til Irans atomprogram, i motsetning til hva Bush-administrasjonen ønsker.

USA har liten støtte blant IAEAs 35 medlemsland for sin harde linje overfor Iran, opplyser diplomater til Reuters.

I det europeiske resolusjonsforslaget bes myndighetene i Iran innen november overbevise utenomverden om at de ikke er i ferd med å utvikle atomvåpen.

Iran sier den er beredt til å gi forsikringer om at de ikke bygger en atombombe, men at det er uaktuelt å stanse prosessen med å anrike uran.

- Dersom europeerne og verdenssamfunnet ønsker forsikringer om at den kjernefysiske teknologien vil bli brukt for fredelige formål, er vi klare til å gi dem det, sa regjeringstalsmann Hamid Reza Asefi i Teheran søndag.

IAEA har etterforsket Irans atomprogram i to år allerede. USA ønsker å bringe saken inn for Sikkerhetsrådet, som har makt til å innføre sanksjoner.

Iran har kjøpt det meste av teknologien de bruker i sitt kjernefysiske program av Russland. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag