Gå til sidens hovedinnhold

FN erklærer hungersnød

Anslår at 3.7 millioner mennesker i Somalia er i krise.

FNs erklæring om hungersnød i enkelte deler av sør-Somalia kom onsdag morgen, ifølge Al Jazeera.

Det er første gang i Afrika siden 1984.

Behov for mer hjelp
Landet er rammet av den verste tørkekatastrofen på 60 år og FN etterlyser mer nødhjelp til regionene Sør-Bakool og Shabelle.

- Rundt halvparten av befolkningen, 3.7 millioner mennesker, er i en krisesituasjon. Omtrent 2.8 millioner av dem oppholder seg i sør, sa nødhjelpskoordinator Mark Bowden.

Amerikanske myndigheter svarte med å øke sitt bidrag med over 150 millioner kroner, skriver CNN.

Utenriksdepartementet opplyste 5. juli at Norge øker støtten til ofre for Afrikas Horn med 33 millioner kroner. Norges humanitære støtte er på 233 millioner kroner og pengene går gjennom FN, Røde Kors og norske organisasjoner som jobber i området.

- Vi følger utviklingen tett og vurderer sitasjonen fortløpende, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Les: - Den verste katastrofen på 60 år

Al-Shabab åpner for vestlig hjelp
Selv om tørken har vært varslet i flere måneder eskalerer situasjonen dramatisk. Ifølge president i Røde Kors i Norge, Sven Mollekleiv, er det flere årsaker til det.

- Krisen har vært i emning lenge, og kommer som følge av en rekke komplekse årsaker: Regnsesongen har uteblitt, avlingene har sviktet, matprisene har skutt i været og kjøpekraften er svekket. Samtidig pågår den væpnede konflikten og infrastrukturen i Somalia har kollapset, sier Mollekleiv.

Somalias stadig pågående borgerkrig setter også nødhjelpen tilbake.

Den islamistiske bevegelsen Al-Shabab kontrollerer store deler av Somalia og mente internasjonale organisasjoner hadde «skjult agenda» for sitt arbeid tidligere. Verdens matvareprogram var blant dem som trakk seg ut av områder kontrollert av Al-Shabab i begynnelsen av 2010, på grunn av angivelige trusler mot ansatte og uakseptable driftsforhold.

Tidligere denne uken droppet Al-Shabab dette forbudet da situasjonen forverret seg. UNICEF fløy matrasjoner og medisiner til byen Baidoa, som ligger 20 mil nordvest for hovedstaden Mogadishu.

Les: - De lar oss endelig hjelpe

Dødstallene stiger
Totalt er rundt 11 millioner mennesker utsatt for tørken, som i tillegg til Somalia rammer Kenya, Etiopia, Djibouti og Uganda. Flere tusen somaliere har vandret til Kenya for å få hjelp.

Resultatet er at flyktningleiren Dadaab, som ble bygget for å huse 90 000 mennesker, nå er det nye hjemmet 400 000 flyktninger. Dødsraten i flyktningerleiren er 15 ganger så høyt som normalt i krisesituasjoner.

Hungersnød erklæres når 2 av 10 000 mennesker dør hver dag i store deler av et land.

- Hvis ikke vi gjør noe nå vil hungersnøden spre seg til hele sørlige Somalia i løpet av to måneder, sier Bowden fra FN.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken