Tre uker har gått siden det første kraftige jordskjelvet, som ble målt til 7,8, rammet grenseområdet mellom Tyrkia og Syria. Det ble etterfulgt av flere tusen etterskjelv, det siste mandag denne uka.

Først nå begynner man å få full oversikt over omfanget av skjelvene, som krevde minst 44.000 liv i Tyrkia og rundt 6.000 i Syria, flest i den opprørskontrollerte nordvestlige delen av landet, ifølge FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths.

Trenger milliarder

FN har bedt om drøyt 4,1 milliarder kroner for å kunne bistå jordskjelvofrene i Syria, men har til bare mottatt 42 prosent av dette.

Til hjelpearbeidet blant ofrene i Tyrkia har FN bedt om drøyt 10 milliarder kroner, men har mottatt bare 7,4 prosent av dette. Det vil bare dekke behovet for akutt nødhjelp i tre måneder, ifølge FNs talsperson Stephane Dujarric.

Griffiths orienterte tirsdag FNs sikkerhetsråd om situasjonen i området, særlig i Syria. 70 prosent av Syrias befolkning, rundt 15,3 millioner mennesker, var alt før jordskjelvet avhengige av hjelp utenfra.

Tak over hodet

– Ifølge foreløpige anslag trenger 5 millioner mennesker i Syria nå tak over hodet og annen hjelp enn mat. I mange områder deler nå fire-fem familier telt, og det fins ingen ekstra hjelp å få for gamle, mennesker med kroniske lidelser eller funksjonshemninger, sa Griffiths.

I Tyrkia forårsaket jordskjelvene ifølge Verdensbanken materielle skader for anslagsvis 340 milliarder kroner, noe som tilsvarer 4 prosent av landets samlede bruttonasjonalprodukt i 2021.

Gjenoppbyggingen vil koste langt mer, trolig det doble, anslår banken.

(©NTB)