FN fordømmer Israel

Israel er skyldig i alvorlige brudd på menneskerettighetene, slår FN fast i sin årlige menneskerettighetsrapport - som ble laget for den siste offensiven på Gaza.

15.10.04 00:48

Det er konklusjonen i årsrapporten som Associated Press har fått tilgang til. Senere denne måneden skal rapporten presenteres av FNs generalforsamling.

Den 18 sider lange rapporten er forberedt av FNs representant for menneskerettigheter, John Dugard.

Hensynsløs rasering
Selv om noen av Israels handlinger i de palestinske områdene kan forklares med sikkerhetshensyn, er det mange som ikke kan forsvares på denne måten, slår rapporten fast.

Under operasjoner på Gazastripen har Israel foretatt massiv og hensynsløs rasering av eiendom, står det i rapporten.

- Bulldosere har ødelagt hjem på en meningsløs måte, og har rått gravd opp veier, blant annet elektrisitet, kloakk og vannrør, står det.

Rapporten er datert til 12.august, lenge før den pågående israelske operasjonen i Gaza, som er den største på fire år.

Okkupant
Statsminister Ariel Sharons plan om å tilbaketrekking fra Gaza neste år blir også kritisert i rapporten.

- Israels tilbaketrekkingsplan er utformet for å gi Israel et påskudd til å si at okkupasjonen av Gaza er over, og at landet ikke lenger er bundet av Geneve-konvensjonens regler om okkuperte territorier. Men ettersom Israel vil beholde kontrollen over grenseoverganger og luftrom forblir landet en okkupant, står det i dokumentet.

Israel anerkjenner ikke at Geneve-konvensjonen gjelder Vestbredden og Gaza. De kaller områdene omtvistede, ikke okkuperte.

Kritiserer delingsmuren
Den krasseste kritikken i rapporten gjelder delingsmuren. Israels egentlige mål med å bygge muren er å inkorporere jødiske bosettinger i Israel, konfiskere palestinsk jord og tvinge palestinere til å flytte, heter det.

- Muren er årsaken til mange av det palestinske folkets lidelser, står det.

Rapporten oppfordrer det internasjonale samfunn til å ta affære overfor Israel på grunn av muren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.