Gå til sidens hovedinnhold

FN fordømmer Israels maktbruk mot sivile i Gaza

Avstemningen i FNs hovedforsamling ga et stort flertall til å fordømme Israel for volden på Gaza. USAs forslag om å fordømme Hamas for det samme ble avvist.

Resolusjonen ble stemt gjennom med 120 stemmer for og 8 imot. 45 avsto fra å stemme.

Hovedforsamlingen stemte over et kuwaitisk resolusjonsutkast, som langt på vei er identisk med utkastet USA la ned veto mot i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonen krever også at det «straks tas steg i retning av å oppheve stengingen og restriksjonene Israel har innført» på Gazastripen, men «beklager også at det avfyres raketter fra Gazastripen mot sivile områder i Israel».

Norge stemte for

Norge stemte i favør av resolusjonen:

– På grunn av dens fasthet med vår langvarige forpliktelse til å oppnå en forhandlet tostatsløsning mellom israelerne og palestinerne, heter det i den norske delegasjonens stemmeforklaring.

Norge påpeker at resolusjonen ikke i stor nok grad viser kompleksiteten i situasjonen på bakken. Hamas og andre militære grupper på Gaza er utelatt fra teksten – det samme er Israels rett til å beskytte sitt eget territorium. I tillegg mener Norges delegasjon at deler av resolusjonen er for vag og skaper urealistiske forventninger.

– Disse tre svakhetene veier likevel ikke tyngre enn hovedsubstansen i resolusjonen, heter det i stemmeforklaringen.

Avviste USA-forslag

Resolusjonsutkastet har møtt sterk motstand fra USA, som kaller det «fundamentalt ubalansert».

– Det ignorerer grunnleggende sannheter om situasjonen i Gaza, skrev USAs FN-ambassadør Nikki Haley før avstemningen, som fastholder at Hamas bærer ansvaret for tap av menneskeliv når israelske soldater skyter mot demonstranter.

USA krevde at resolusjonen også fordømmer Hamas for å skyte raketter mot Israel og for å oppfordre til voldshandlinger langs grensegjerdet, «og dermed sette sivile i fare». Det ble avvist av hovedforsamlingen. Også her stemte Norge med flertallet.

Haley mente resolusjonen var ensidig og anklaget arabiske land for å score politiske poeng med å søke fordømmelse av Israel.

– For noen er angrep på Israel deres favorittøvelse. Det er derfor vi er her i dag, sa Haley til hovedforsamlingen.

128 drept

Siden slutten av mars er 128 palestinere drept, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som er skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel.

13.000 ubevæpnede demonstranter er såret, 3.600 av dem etter å ha blitt skutt.

Protestene er rettet mot den israelske blokaden og det at palestinere ikke får vende hjem til stedene de flyktet fra eller ble utvist fra da staten Israel ble opprettet i 1948. USAs flytting av den amerikanske ambassaden til Jerusalem har også skapt sinne og fortvilelse.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken