Gå til sidens hovedinnhold

FN fordømmer opprøret i Tsjad

FNs Sikkerhetsråd åpner for intervensjon i Tsjads hovedstad N'Djamena.

FNs Sikkerhetsråd fordømte mandag opprørernes angrep i Tsjads hovedstad N'Djamena, og ber alle medlemslandene bistå Tsjads regjering i arbeidet med å slå tilbake opprøret, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Uttalelsen kommer etter at Tsjads ambassadør Mahamat Adoum søndag ba verdenssamfunnet om hjelp via Sikkerhetsrådet for å stoppe opprørerne som prøver «å kaste den lovlige innsatte regjeringen med makt».

Den tidligere kolonimakten Frankrike er representert med rundt 1500 soldater i Tsjad. Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier mandag at han ikke ser for seg at franske tropper vil gå inn i stridshandlinger i Tsjad.

Nye kamper mandag
Regjeringen i Tsjad meldte tidligere mandag at opprørerne var drevet ut av byen, mens opprørerne forklarte stillstanden i stridshandlingen med at de ønsket å gi sivile en sjanse til å evakuere.

De harde kampene mellom opprørere og regjeringsstyrker fortsatte mandag for tredje dag på rad. En FN-kilde sier til nyhetsbyrået AP at skuddsalver og eksplosjoner kan høres gjennom hele byen.

Tusener på flukt
Tusener er på flukt fra Tsjads hovedstad N'Djamena etter de harde kampene som har pågått siden opprørerne rykket inn i N’Djamena lørdag. Tre opprørsgrupper står samlet i et forsøk på å avsette president Idriss Déby som selv tok makten i Tsjad etter et kupp i 1990. Han vant presidentvalgene i 1999, 2001 og 2006, men anklages av opprørerne for blant annet korrupsjon og utarming av landets oljeressurser.

I tre dager har opprørsstyrkene i sine om lag 300 pickupbiler, utstyrt med maskingevær og kanoner. kjempet mot den nasjonale hæren ved det fortaktige palasset vest i hovedstaden N'Djamena. Ikke langt unna ligger to store hoteller som vanligvis gjester utlendinger.

- Likene flyter i gatene
Antallet døde forventes å være høyt, og hjelpearbeidere sier til BBC at likene flyter i gatene. Volden har forsinket EUs planer om å utstasjonere 3700 soldater store fredsbevarende styrke som i hovedsak får som oppdrag å stabilisere regionene og beskytte flyktninger og hjelpearbeidere. Tsajd anklager den sudanske regjeringen for å støtte opprørernes offensive for å forsinke EU-troppen. Dette blir benektet fra regjeringen i Khartoum.

Frankrike, AU og USA har fordømt opprørsforsøket, men ingen av partene vil endre sitt standpunkt som nøytrale parter i stridshandlingene.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget