*Nettavisen* Nyheter.

FN går tyngre inn i Irak

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon om å styrke FNs rolle i Irak.

11.08.07 00:38

Resolusjonen, som er utarbeidet av USA og Storbritannia, ble enstemmig vedtatt av Sikkerhetsrådet fredag.

Resolusjonen, som ble godkjent av de 15 medlemslandene, innebærer et utvidet mandat av den allerede eksisterende Unami-operasjonen hvor FN vil blant annet få en tyngre rådgiverrolle. Det vil si at FNs spesialutsending til Irak vil kunne i større grad veilede den irakiske regjeringen innen temaer som politikk, økonomi, valgreformer og grunnlovsmessige forhold, melder BBC.

FN trakk ut store deler av staben sin fra Irak i 2003 etter et angrep mot FNs hovedkvarter i Bagdad. 22 mennesker ble drept i angrepet, inkludert FN-utsendingen Sergio Vieira.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pressens Bild

Positiv
FNs generalsekretær Ban Ki-moon ønsker resolusjonen velkommen og sier at verdenssamfunnet vil støtte Iraks forsøk på å skape en fredfull og velstående fremtid for det irakiske folket.

- De forente nasjoner ser frem til å samarbeide med lederne og folket i Irak for å utforske mulighetene til å styrke vårt bidrag i forhold til resolusjonen, sier Ban.

Forsiktig økning
I første omgang vil antallet på FN-personell i Irak stige fra 65 til 95 personer. Den amerikanske FN-ambassadøren, Zalmay Khalilzad, håper at FNs tilstedeværelse vil bidra med å fremme dialog mellom rivaliserende fraksjoner – spesielt blant dem som nekter å snakke med amerikanerne.

Kritikk i egne rekker
Men den nye resolusjonen møter derimot kritikk hos flere innad i FN-organisasjonen som ønsker å trekke ut samtlige FN-personell fra det krigsherjede landet. De mener at sikkerheten i Irak må stabilisere seg før de eventuelt styrker FNs tilstedeværelse i Irak. Bakgrunnen er at flere er av den oppfatningen at de amerikanske styrkene ikke er i stand til å beskytte FN-personellet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.