FN gir opp i Sør-Somalia

Foto: Mohamed Sheikh Nor (AP)

En million mennesker får ikke lenger utdelt mat.

05.01.10 15:02

FNs matvareprogram stanser sitt nødhjelpsprosjekt til en million mennesker i det sørlige Somalia. Årsaken er gjentatte angrep på ansatte og uakseptable krav fra væpnede grupper, skriver AP.

- WFPs humanitære operasjon i Sør-Somalia har vært under stadig flere angrep fra væpnede grupper, som er årsaken til denne delvise uttrekkingen i sør, sier Peter Smerdon i WFP til BBC.

Islamske grupper
Ifølge WFP er så mye som 95 prosent av området er kontrollert av den islamske gruppen Al-Shabab, som ifølge USA har koblinger til Al-Qaida.

Al-Shabab mener WFP ødelegger for lokale bønder, og gjør dem avhengige av hjelp utenfra, mens FN sier det er helt nødvendig med hjelpen for å skaffe nok mat.

Talsperson for WFP, Emilia Casella, sier de væpnede gruppene har krevd at alle kvinner skal fjernes fra sine stillinger og betale over 100.000 kroner i måneden i beskyttelsespenger for å garantere hjelpearbeidernes sikkerhet.

Fire personer som jobbet for WFP er drept i løpet av det siste året. De væpnede gruppene hadde gitt WFP frist til 1. januar.

- Mottakerne av hjelpen har en svært vanskelig tid foran seg, sier Casella.

Av de som er avhengige av FN-hjelpen, er 109.000 barn. FN frykter at mange nå vil flykte nordover i forsøket på å få tak i mat.

Kollaps
Urolighetene i Somalia startet i 1991, da regjeringen kollapset.

Overgangsregjering, som har støtte i Den Afrikanske Union (AU), har ikke klart å ta kontrollen over hele landet siden da. Størstedelen av sør er kontrollert av diverse grupper som ønsker å innføre strenge islamske leveregler, blant annet sharialover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.