RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN gir opp i Sør-Somalia

Foto: Mohamed Sheikh Nor (AP)
Sist oppdatert:
En million mennesker får ikke lenger utdelt mat.

FNs matvareprogram stanser sitt nødhjelpsprosjekt til en million mennesker i det sørlige Somalia. Årsaken er gjentatte angrep på ansatte og uakseptable krav fra væpnede grupper, skriver AP.

- WFPs humanitære operasjon i Sør-Somalia har vært under stadig flere angrep fra væpnede grupper, som er årsaken til denne delvise uttrekkingen i sør, sier Peter Smerdon i WFP til BBC.

Islamske grupper
Ifølge WFP er så mye som 95 prosent av området er kontrollert av den islamske gruppen Al-Shabab, som ifølge USA har koblinger til Al-Qaida.

Al-Shabab mener WFP ødelegger for lokale bønder, og gjør dem avhengige av hjelp utenfra, mens FN sier det er helt nødvendig med hjelpen for å skaffe nok mat.

Talsperson for WFP, Emilia Casella, sier de væpnede gruppene har krevd at alle kvinner skal fjernes fra sine stillinger og betale over 100.000 kroner i måneden i beskyttelsespenger for å garantere hjelpearbeidernes sikkerhet.

Fire personer som jobbet for WFP er drept i løpet av det siste året. De væpnede gruppene hadde gitt WFP frist til 1. januar.

- Mottakerne av hjelpen har en svært vanskelig tid foran seg, sier Casella.

Av de som er avhengige av FN-hjelpen, er 109.000 barn. FN frykter at mange nå vil flykte nordover i forsøket på å få tak i mat.

Kollaps
Urolighetene i Somalia startet i 1991, da regjeringen kollapset.

Overgangsregjering, som har støtte i Den Afrikanske Union (AU), har ikke klart å ta kontrollen over hele landet siden da. Størstedelen av sør er kontrollert av diverse grupper som ønsker å innføre strenge islamske leveregler, blant annet sharialover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere