RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN-granskere vil ha rettsoppgjør om Syria-krigen

FN-granskerne Carla del Ponte og Paulo Pinheiro under tirsdagens møte i FNs menneskerettighetsråd i Genève. Foto: Pierre Albouy / Reuters / NTB scanpix
FN-granskerne Carla del Ponte og Paulo Pinheiro under tirsdagens møte i FNs menneskerettighetsråd i Genève. Foto: Pierre Albouy / Reuters / NTB scanpix Foto: Pierre Albouy
FN-eksperter som har gransket krigen i Syria, vil navngi antatte krigsforbrytere i håp om at blir rettsforfulgt i nasjonale domstoler. Tre europeiske land har allerede meldt interesse.

– Den beste måten vi kan oppnå rettferdighet på nå, er målrettet åpenhet, sa lederen for FNs granskningskommisjon, Paulo Pinheiro, til FNs menneskerettighetsråd i Genève tirsdag.

Samme dag opplyste en av Pinheiros kolleger, amerikanske Karen Koning AbuZayd, at tre europeiske land allerede har henvendt seg til granskningskommisjonen for å få opplysninger og innlede et samarbeid.

I løpet av den fire år lange krigen har FN-granskerne laget fem hemmeligstemplede lister over personer som er mistenkt for krigsforbrytelser i Syria. Navnene vil ikke bli offentliggjort, noe kommisjonen sa at den vurderte i februar.

Avgjørelsen om å gi nasjonale påtalemyndigheter innsyn i FN-granskernes data, er et forsøk på å omgå FNs sikkerhetsråd.

Sikkerhetsrådet har til nå ikke fulgt ekspertenes oppfordring om å gi grønt lys for at det opprettes en særskilt krigsforbryterdomstol for Syria, eller for at sakene etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Årsaken er motstand fra Russland og Kina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere