RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN håper å løse valg-trøbbel i Irak

(EPA)
Irakiske grupper krangler med hverandre og okkupasjonsmakten om når det skal holdes valg i landet. Kofi Annan håper FN kan bidra til å løse konflikten.

FNs generalsekretær Kofi Annan sender trolig om kort tid en FN-gruppe til Irak for å finne ut om det kan holdes valg i landet før irakerne selv overtar styringen i juni.

- Vi har en mulighet til å løse opp den for øyeblikket fastlåste situasjonen, sa Annan før han skulle ha samtaler med USAs president George W. Bush i Washington tirsdag kveld.

- Gruppen vil dra dit for å forsøke å arbeide med irakerne for å finne en vei videre, sa Annan.

Mer aktiv FN-rolle
Okkupasjonsmakten i Irak sliter med å komme til enighet med irakiske grupperinger om hvordan og når valg skal holdes.

Annan antyder med sine kommentarer at han ser for seg en mer aktiv rolle for FN i å forhandle fram en løsning enn det som tidligere har vært antatt. Generalsekretæren har ikke ønsket å gjenoppta et større FN-engasjement i Irak på grunn av den svært ustabile sikkerhetssituasjonen i landet.

Annan og Bush skulle også diskutere andre ting enn situasjonen i Irak under møtet i Det hvite hus.

Godtar FNs konklusjoner
Både den amerikansk-ledede administrasjonen (CPA) i Irak og det irakiske styringsrådet, som er opprettet av USA, har godtatt å akseptere konklusjonene til FN-gruppen som nå reiser til Irak, ifølge Annan.

Det er ventet at FN-gruppen, som skal vurdere når det kan holdes valg i Irak, vil sette kursen mot det krigsherjede landet i Persiabukta om få dager, men Annan ville ikke gi noen spesifikk dato.

- Vi kommer til å snakke med alle medlemmene av styringsrådet og andre irakere som har interesser i dette og som har ideer, sa Annan på spørsmål om FN vil mekle i konflikten.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere