RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN-helikoptre angrep Gbagbos styrker

Foto: STR (Afp)
Sist oppdatert:
FN gjennomførte et luftangrep mot Gbagbos styrker i Elfenbenskysten mandag kveld.

Ved 19-tiden ble det kjent at FNs militærhelikoptre gikk til angrep på Gbagbo-tilhengernes militærbase i Abidjan, melder Reuters.

Like før angrepet hadde FN gått ut og advart styrkene som er lojale overfor tidligere president Laurent Gbagbo, som nekter å gå av til tross for valgnederlag i fjor høst.

FN har anerkjent Alassane Ouattara som valgets rettmessige vinner, og anklager Gbagbos styrker for å ha gjennomført angrep på FN-basen i byen Abidjan.

SISTE: Styrker lojale mot Alassane Quattara har omringet rivalen Laurent Gbagos tilholdssted, melder CNN natt til tirsdag norsk tid. Styrkene sier de vil pågripe Gbagbo tirsdag.

Frankrikes ambassadør sier Gbagbo forhandler om overgivelse, melder AP.

- Vi nærmer oss et tippepunkt. Vi kan ikke lenger tolerere deres hensynsløse og likeglade angrep med tunge våpen på sivile og FN-personell, sa FNs spesialutsending til Elfenbenskysten, Choi Young-jin mandag ettermiddag, melder BBC.

Angrep Gbagbo-tilhengere
FN har om lag 9000 soldater som tjenestegjør i den fredsbevarende operasjonen i Elfenbenskysten, (Unoci). Men de har ikke mandat til å fjerne Gbagbo med makt. Derimot har de mandat til å besvare kraftige angrep på sivile og FN-personell.

- Vi kommer til å bruke våre luftressurser. Vi kommer til å handle snart, sa han.

FN-operasjonen i Elfenbenskysten har ukrainske militærhelikoptre som kan benyttes i luftangrep.

Elleve FN-soldater skutt
- I løpet av de siste dagene har elleve av våre FN-soldater blitt skadet av skuddsår. De angriper hovedkvarteret vårt, de kutter vanntilførselen vår og vi befinner oss nå i bunkerne, sa Choi Young-jin.

Det er også meldt om flere bortføringer av utlendinger i den økonomiske hovedstaden Abidjan mandag. Ifølge nyhetsbyrået AFP ble to franskmenn kidnappet fra et hotell i byen. Frankrike har nå gitt sine styrker i landet ordre om slutte seg til FN-styrkene for å beskytte sivilbefolkningen.

Ouattaras styrker maktet å ta kontrollen over store deler av landet da de startet en omfattende offensive i forrige uke. Men kampene i Abidjan fortsetter med uforminsket kraft, ettersom Gbagbo fortsatt har mange tilhengere i byen.

Granske massakre
Samtidig har FN sendt en utsending til Elfenbenskysten for å granske en massakre på hundrevis av sivile i byen Duekoue i forrige uke. Begge partene skylder på hverandre for å stå bak massakren.

Tidligere president Gbagbo har barrikadert seg i presidentpalasset i Abidjan, og nekter å gi fra seg makten frivillig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere