RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN-høykommissær kritiserer EU

FNs høykommissær for flyktninger sier forslagene til felles asylpolitikk i EU kan være i strid med folkeretten.

Høykommissær Ruud Lubbers er særlig kritisk til forslag om at EU-land i noen tilfeller skal kunne returnere flyktninger før deres klagesaker er ferdigbehandlet, melder NTB.

Dersom EU åpner for å returnere asylsøkere før deres klager er behandlet, vil det føre til at «dagens standarder svekkes i de fleste EU-land og faren for justismord klart økes», advarer Lubbers.

Han viser til at i 30-60 prosent av sakene hvor asylsøkere får opphold, skjer det først etter at avslag er anket.

Ringvirkninger
- Jeg frykter at forslaget til direktiv vil bli redusert til en katalog med valgfrie muligheter, som inneholder klare avvik fra folkeretten, skriver Lubbers i et brev til EU-formann Silvio Berlusconi.

Han påpeker at «reduserte standarder i EU vil kunne få alvorlige ringvirkninger andre steder i verden».

Amnesty International slutter opp om kritikken fra FNs høykommissær. Organisasjonen ber EUs justisministere skrinlegge forslagene når de samles i Brussel torsdag.

Konkurranse
- Det virker som regjeringene konkurrerer med hverandre om hvor dårlig beskyttelse de kan gi flyktninger for å imøtekomme presset fra populistene. Forslagene til EU-direktiv vil bryte med både EUs eget program for grunnleggende menneskerettigheter og EU-landenes forpliktelser gjennom folkeretten, sier Dick Oosting, sjef for Amnesty Internationals EU-kontor.

En talsmann for EU-kommissær Antonio Vitorino sa mandag ifølge NTB at EU-kommisjonen delte noen av Lubbers innvendinger, og at det ikke vil bli fremmet forslag som bryter med grunnleggende standarder for menneskerettigheter. Lubbers møter Vitorino tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere