RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN-inspektør favoritt til fredsprisen

Sist oppdatert:
Kl. 11 kunngjør Nobel-komiteen årets fredspris. PRIO-direktør Stein Tønnesson holder en knapp på Mohammed ElBaradei og FNs atomenergibyrå IAEA. Sjekk de heteste kandidatene og følg kunngjøringen direkte her.

- I år bør komiteen legge vekt på kampen mot masseødeleggelsesvåpen. Derfor satte jeg dem på topp, sier Tønnesson til TV 2 Nettavisen.

Han mener masseødeleggelsesvåpen, miljø og helse er de tre mest aktuelle temaene for årets pris. Samtidig vedgår han at sjansen for at komiteen velger masseødeleggelsesvåpen som tema ikke er større enn 40 prosent.

Hadde ikke våpen
Onsdag kom rapporten fra de amerikanske våpeninspektørene som slår fast at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen. Tønnesson mener rapporten er et kompliment til FNs atomenergibyrå IAEA (International Atomic Energy Agency) og våpeninspektørene, som reiste tvil om Bush-administrasjonens USAs kategoriske påstand om at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen.

- Den bekrefter hvor riktig de vurderte det på den tiden, sier han.

Lugar
På nettsidene på Institutt for fredsforskning har Tønnesson satt opp sin favorittliste. På plassen bak IAEA og ElBaradei står senator Richard Lugar og hans tidligere senatskollega Sam Nunn. Sammen står de bak det spkalte Nunn-Lugar-inintiativet, som har ført til at flere tusens stridshoder fra det tidligere Sovjetunionen har blitt destruert på en forsvarlig måte.

Tønnesson mener Nunn-Lugar-prosjektet er en god kandidat, siden det også handler om miljø. I tillegg har Nunn og Lugar vært nominert til fredsprisen flere ganger tidligere, understreker Tønnesson.

Med en tildeling til IAEA kan oppfattes som et spark til Bush-administrasjonen.

- Sånn sett ville en pris til Nunn og Lugar unngå det. Men de nykonservative liker ikke Lugar, sier han.

HIV
En tredje mulig kandiat er aksjonsgruppen TAC (The Treatment Action Campaign) under ledelse av Zackie Achmat. Gruppen arbeider for å styrke hiv-positives rettigheter, og har fått stor oppmerksomhet i det sørlige Afrika.

En fjerde kandidat er den kinesiske kirurgen Jiang Yanyong. Militærkirurgen tvang de kinesiske myndighetene til å erkjenne SARS-epidemien.

Rekord
Interessen for årets fredspris fra utlandske medier har vært mindre i år enn i fjor. Da var blant annt Paven en aktuell kandidat. I stedet gikk prisen til den iranske menneskrettighetsforkjemperen Shirin Ebadi.

I år er 194 kandidater nominert til prisen. Det er ny rekord. Tønnesson utelukker ikke at komiteen har gjort et overranskende valg. Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad har som vanlig ikke vært særlig meddelsom om hvem komiteen har bestemt seg for.

- Men kommentaren hans om at det ikke kan være lett for pressen velge i år, kan være et signal, sier Stein Tønnesson.

Årets fredspris er på 10 millioner svenske kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere