FN: Israel har regelmessig kontakt med syriske opprørere

Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Nir Elias (Reuters)

Hjelper til med utstyr og medisinsk støtte.

07.12.14 07:26

Tel Aviv (NTB): Israel har regelmessig kontakt med væpnede syriske opprørere, går det fram av rapporter fra FN-observatører på Golanhøydene.

Rapportene fra FNs observatørstyrke (UNDOF) er oversendt Sikkerhetsrådet og dokumenterer hvordan israelske offiserer de siste 18 månedene regelmessig har hatt kontakt med væpnede syriske opprørere, skriver den israelske avisen Haaretz.

Israel har siden mars 2013 tatt imot sårede syrere, som får behandling ved sykehus i Safed og Nahariya.

Israelske myndigheter hevdet først at det var snakk om sivile som på egen hånd tok seg til grensa, men innrømmet etter hvert at evakueringen ble koordinert med grupper på syrisk side.

Yter støtte

Syrias FN-ambassadør har anklaget Israel for å yte støtte til opprørerne i landet, noe Israel ikke har innrømmet. FN-observatørenes rapporter viser imidlertid at det er tett kontakt mellom israelske militære og syriske opprørere langs grensa.

I en rapport datert 3. desember i fjor går det fram at syriske opprørere krysset våpenhvilegrensa med en såret, som ble flyttet over i en sivil ambulanse og eskortert videre av et israelsk militærkjøretøy.

Andre rapporter viser at dette skjer regelmessig.

Overlot kasser

– UNDOF observerte minst ti sårede som ble overført fra væpnede medlemmer av opposisjonen fra Bravo-siden, over våpenhvilegrensen og til den israelske regjeringshæren, heter det i en rapport fra november.

Ifølge rapportene dreier det seg ikke bare om overføring av sårede. I juni så FN-observatørene hvordan israelske soldater overlot to kasser til syriske opprørere.

I en rapport fra oktober går det fram at israelske soldater åpnet grensegjerdet og slapp to personer inn i Israel. Hvem disse var er ikke kjent, men ifølge rapporten så det ikke ut til å være snakk om sårede. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.