*Nettavisen* Nyheter.

FN-kommisjon skal granske Syria

Foto: J. Scott Applewhite (Ap)

FN fordømmer syriske myndigheters voldsbruk og setter ned en egen kommisjon for å granske brudd på menneskerettighetene.

24.08.11 12:31

FNs menneskerettighetsråd vedtok tirsdag en resolusjon som fordømmer syriske myndigheters brudd på menneskerettighetene.

- Vedtaket er et tydelig signal til den syriske demokratibevegelsen om at den har det internasjonale samfunnets støtte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Før helgen gikk EU-landene, USA og Norge ut og ba president Bashar al-Assad om å gå av.

Han har svart med å love reformer.

- Har mistet sin legitimitet
- Debatten i menneskerettighetsrådet og resolusjonen viser at regimet i Syria gjennom sin voldsbruk har mistet legitimitet både innenfor og utenfor landets grenser. I vårt innlegg gjentok vi kravet om at Assad bør gå av, og at det syriske lederskap må å stoppe volden umiddelbart, sier Støre.

Resolusjonen som ble vedtatt under tirsdagens spesialsesjon i menneskerettighetsrådet i Genève etablerer også en uavhengig, internasjonal undersøkelseskommisjon for å etterforske brudd på menneskerettigheter i Syria med sikte på å stille de ansvarlige til ansvar. Rådet kommer med en sterk oppfordring til syriske myndigheter om å sette en stopper for hensynsløs vold og drap på landets egne innbyggere samt å umiddelbart å tillate tilgang for humanitær hjelp.

Norge tilfreds med uttalelsen
- Vi er tilfreds med dagens klare uttalelse fra menneskerettighetsrådet. Det er viktig at det internasjonale samfunn, med FN i spissen, reagerer samlet på den alvorlige situasjonen i Syria, og at overgripere stilles til ansvar. Det er særlig gledelig at de arabiske landene stemte for resolusjonen. Dette er et viktig signal, sier utenriksministeren.

Ifølge resolusjonen kan angrepene mot fredelige demonstranter være å regne som forbrytelser mot menneskeheten.

FNs høykommissær for menneskerettigheter la nylig fram en rapport som avdekker mønstre av omfattende, grove og systematiske overgrep fra myndighetenes side, inkludert drap, tortur og forsvinninger. Høykommisæren ba FNs sikkerhetsråd sende Syria over som en sak til den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag