RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN krangler om Midtøsten

Sist oppdatert:
FNs sikkerhetsråd er på kollisjonskurs etter drapet på Hamas-leder sjeik Ahmed Yassin. Både USA og representanter for arabiske land nekter å godkjenne en kompromissresolusjon. Samtidig ber USA Israel om å beherske seg.

Forhandlingene kjørte seg helt fast i Sikkerhetsrådet tirsdag kveld, etter to dager med intens debatt over drapet på sjeik Yassin. USA nekter å akseptere en resolusjon som fordømmer drapet uten at den samtidig fordømmer Hamas.

– Yassin var imot staten Israels eksistens og prøvde aktivt å undergrave en tostatsløsning. Sikkerhetsrådet bør ikke, og USA vil ikke, støtte initiativer som ignorerer denne realiteten, sier USAs FN-ambassadør John Negroponte.

Isralels FN-ambassadør bruker enda sterkere ord, og kaller Yassin «terrorismens gudfar».

– Å hevde at han bare var en spirituell leder er å karakterisere Osama bin Laden som Mor Teresa, sier Dan Gillerman.

Feil å navngi
Men palestinerne, som er representert gjennom Algerie, Sikkerhetsrådets eneste arabiske medlem, sier de ikke vil akseptere en resolusjon som navngir Hamas.

– Vi kan ikke akseptere noen form for navngiving av palestinske grupper, sier palestinernes FN-observatør Nasser al-Kidwa.

Drapet på sjeik Yassin mandag er blitt fordømt av de fleste land, som mener slike handlinger bare bidrar til å øke voldsnivået i Midtøsten enda noen hakk.

Beherske seg
USAs president George W. Bush sa tirsdag at Israel har en rett til å forsvare seg, men samtidig øker han presset på den jødiske staten om å beherske seg.

– Israel har rett til å forsvare seg mot terror. Men jeg håper de tenker på konsekvensene og hvordan vi kan sikre oss at vi holder oss på veien mot fred, sa Bush i sin første kommentar til drapet på Hamas-lederen.

Mandag sa en talsmann for Det hvite hus at USA er «meget bekymret» over drapet på Yassin.

USA planlegger nå å sende en delegasjon til Midtøsten neste uke.

– Vi vil undersøke om vi ikke kan holde fredsprosessen levende, sier Bush.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere