Gå til sidens hovedinnhold

FN: Miljøproblemene vil undergrave menneskerettene

Miljøproblemene vil bli de største truslene mot menneskerettighetene i vår tid, mener FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet.

Hun advarte om situasjonen under åpningen av en ny sesjon i FNs menneskerettsråd i Genève mandag.

Bachelet viste til forurensing, klimaendringene og tap av biologisk mangfold. Disse krisene henger sammen og bidrar til å forsterke andre trusler, ifølge menneskerettssjefen.

– De forsterker konflikter, spenninger og strukturelle ulikheter og tvinger folk inn i stadig mer sårbare situasjonen, framholdt hun.

– Etter hvert som disse miljøtruslene blir mer intense, vil de utgjøre den største utfordringene for menneskerettighetene i vår tid.

Bachelet mener miljøproblemene allerede påvirker retten til nok mat, vann, utdanning, bolig, helse, utvikling og også retten til liv.

Som eksempel på ekstreme og dødelige klimahendelser de siste månedene nevnte hun skogbrannene i Sibir og California og flommene i Kina, Tyskland og Tyrkia.

Tørke kan potensielt ramme millioner av mennesker i verden. Bachelet mener det må opprettes systemer for å gi opphold i andre land til mennesker som flykter fra konsekvensene av klimaendringene og andre miljøproblemer.

(©NTB)