FN og EU fordømmer Israel

Foto: (EPA)

FNs generalsekretær Kofi Annan og EUs «utenriksminister» Javier Solana fordømmer det israelske angrepet som kostet 15 palestinere livet på Gazastripen.

09.03.04 08:30

Tre barn i alderen 8 til 15 år var blant dødsofrene da israelske styrker søndag rykket inn i de palestinske flyktningleirene Bureij og Nusseirat. Angrepet var det blodigste på 17 måneder.

Annan ba mandag Israel om å avstå fra "uforholdsmessig styrkebruk i tett befolkede områder".

- FNs generalsekretær tar på det sterkeste avstand fra det israelske angrepet og ber Israel etterleve sine forpliktelser i henhold til folkeretten, sa talsmannen Fred Eckhard.

EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana kritiserer også Israel etter angrepet, og advarer mot følgene.

- Altfor ofte ender angrep rettet mot radikale palestinske elementer opp med å påføre vanlige palestinere enda mer smerte, hat og frustrasjon, sa Solana mandag.

- Israels rett
Amerikanske talsmenn legger derimot vekt på Israels rett til selvforsvar, og mener palestinerne selv må ta ansvaret for drapene.

- Vi anerkjenner Israels rett til å forsvare seg selv mot terrorisme, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Richard Boucher, mandag.

Han ba likevel Israel om å sikre at sivile ikke blir drept under angrep i de palestinske områdene.

- Vi ber alltid Israel vurdere konsekvensene av sine handlinger og ta alle forholdsregler for å hindre at uskyldige sivile blir drept eller såret, sa Boucher.

Men det er opp til de palestinske selvstyremyndighetene å få slutt på voldshandlingene, understreket han.

- De palestinske selvstyremyndighetene må gjøre en innsats mot terror og vold, en innsats som er betydelig større enn vi har sett de siste årene, sa Boucher.

- Drept av sine egne
Den israelske regjeringshæren betegnet søndagens angrep på Gazastripen som "en suksess", og nekter for å ha skutt mot barn.

Anonyme militærkilder hevde overfor den israelsk hærens radiostasjon at barna, det yngste bare åtte år gammelt, ble drept av palestinske granater.

Den israelske regjeringshærens offisielle talskvinne, brigadegeneral Ruth Yaron, gjentok ikke påstanden, men anklaget "palestinske terrorister" for å ha brukt barna som levende skjold.

Også mandag åpnet israelske soldater ild på Gazastripen, og skjøt ned og drepte en 16 år gammel palestinsk gutt som arbeidet på et jorde sammen med sin far.

Ifølge israelske kilder ble det avfyrt varselskudd mot gutten, av en patrulje nær den israelske bosettingen Morag.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag