*Nettavisen* Nyheter.

FN ønsker humanitær korridor til Kirgisistan

Foto: D. Dalton Bennett (Ap)

Minst 138 mennesker er drept i urolighetene sør i Kirgisistan. FN ber om en korridor for nødhjelp.

15.06.10 09:31

FN mener det bør opprettes en trygg korridor som kan gjøre det lettere å frakte hjelpesendinger til voldsherjede Kirgisistan, melder BBC News.

Fordømmer voldsbølgen
Sikkerhetsrådet fordømte mandag voldsbølgen i landet og ba om at konfliktene sør i Kirgisistan må løses på fredelig vis. Medlemmene av rådet understreket dessuten behovet for å sikre bedre leveranser av humanitær hjelp til de berørte områdene, melder NTB via Reuters og AFP.

Generalsekretær Ban Ki-moons øverste politiske rådgiver, Lynn Pascoe, tok til orde for en såkalt humanitær korridor. Formålet er å få hjelpesendingene raskere fram.

I tillegg mener Pascoe at Kirgisistans naboland Usbekistan trenger hjelp til å ta imot de mange tusen menneskene som flykter fra uroen. Mandag stengte usbekiske myndigheter grensa, og beslutningen ble begrunnet med manglende kapasitet til å hjelpe flyktningene, melder NTB.

Usikkert om antallet drepte
Tirsdag melder det danske nyhetsbyrået Ritzau via AFP at minst 138 mennesker er drept og 1761 såret under urolighetene i den sørlige delen av Kirgisistan mens titusener av etniske usbekere er sendt på flukt over grensen til nabolandet Usbekistan. Fra usbekerne side hevdes det at inntil 700 kan være drept bare i byen Jalalabad. Røde Kors opplyser til Washington Post at de har øyenvitner som har sett rundt 100 like bli begravet i Osj, Kirgisistans neststørste by.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.