RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN oppgitt over norsk asylpolitikk

FNs administrasjon i Kosovo (UNMIK) er oppgitt over Norges behandling av en åtte år gammel hjerneskadd gutt som er tvangssendt ut av Norge.

Kommunalminister Erna Solberg (H) vil gjennomgå FNs vurderinger av situasjonen til gutten.

Solberg sier til NRK at hun ikke kan overprøve Utlendingsnemndas beslutning om å sende gutten tilbake til Kosovo.

Den hjerneskadde gutten har i over en uke sittet i forvaring i Kosovo der det ikke finnes behandlingstilbud til ham. Han er så syk at FNs talskvinne i Kosovo, Matilde Hennike, mener det ikke er forsvarlig å la åtte år gamle Dardan Daka bli boende i Kosovo.

Saken skal ha vakt oppmerksomhet i Kosovo. Norsk asylpolitikk har vært tema i et av hovedoppslagene på TV-nyhetene.

Uforsvarlig
FNs representanter i Kosovo sier utvisningen var uforsvarlig og motarbeider vedtaket.

UNMIKs talskvinne Mechthild Henneke sier at FN har motsatt seg tilbakesendelse av familien, men hun slår fast at norske myndigheter har insistert å sende familien tilbake til tross for at gutten er alvorlig syk.

Kommunalminister Solberg understreker at Kommunaldepartementet ikke har noe som helst å gjøre med enkeltsaker i asylpolitikken.

– Vår vurdering er at Utlendingsnemnda har fulgt de retningslinjer som FNs høykommissær har satt for retur til Kosovo. Så har man i denne saken en diskusjon med UNMIK lokalt om akkurat denne familien, og den har vi tenkt å gå grundig igjennom, sier hun til NRK.

Diskusjon
Utlendingsnemnda har ifølge Solberg vurdert at saksbehandlingen i denne saken er i overensstemmelse med bestemmelsene i FNs barnekonvensjon.

Kommunalministeren sier det er viktig å få en diskusjon om asyl skal gis bare på grunnlag av medisinske årsaker når en familie kommer hit for å få medisinsk behandling.

Hun spør om vi skal åpne asylinstituttet vårt - ikke bare for mennesker som har behov for beskyttelse, men også for mennesker som trenger medisinsk behandling.

Saken må bringes inn for retten hvis myndighetene skal overprøve et vedtak som er gjort av Utlendingsnemnda.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere