*Nettavisen* Nyheter.

FN: Over 6.000 drept i Ukraina

FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter Ivan Simonovic under en pressekonferanse om situasjonen i Ukraina i Genève mandag.

FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter Ivan Simonovic under en pressekonferanse om situasjonen i Ukraina i Genève mandag. Foto: Denis Balibouse (Reuters)

Flere enn 6.000 mennesker er blitt drept siden kampene i Øst-Ukraina brøt ut for snart et år siden, ifølge FNs menneskerettighetssjef.

02.03.15 15:13

FN fordømmer tapene av menneskeliv og omtaler krigen i Ukraina som en «nådeløs ødeleggelse av sivile liv og infrastruktur».

– Flere enn 6.000 liv er nå gått tapt på under et år på grunn av kampene i Øst-Ukraina, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein i en uttalelse mandag.

FN maler et dystert bilde av utviklingen i menneskerettskontorets niende rapport om det voldsherjede Øst-Ukraina. Siden nyåret har det vært en alvorlig opptrapping i konflikten, påpeker FN.

Sivile rammes av vilkårlige fengslinger, tortur og forsvinninger, heter det i rapporten. I hovedsak er væpnede grupper ansvarlige for overgrepene, men også ukrainske myndigheter anklages i enkelte tilfeller for å stå bak.

FN mistenker videre at det er utført utenomrettslige, vilkårlige henrettelser.

Statslederne for Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike vil diskutere fredsplanen for Ukraina i et nytt telefonmøte mandag kveld.

Telefonmøtene er del av avtalen de fire framforhandlet i Minsk i februar. Mandagens møte finner sted klokken 20 norsk tid, ifølge en talsmann for Kreml.

USAs utenriksminister John Kerry, som er i Genève, sier mandag at Russland må gjøre mer for at våpenhvilen i Øst-Ukraina overholdes.

– Så langt har man valgt stykkevis hvilke deler av avtalen som skal overholdes. Som vi alle vet, har det vært skuddvekslinger og granater, og folk har blitt drept de siste dagene, sier Kerry.

Den amerikanske utenriksministeren hevder videre at Russland har misforstått USA på en rekke områder. Nå håper han på bedre dialog mellom de to landene.

– Vi håper at veien videre vil gå i retning nedtrapping, snarere enn skuffelse, mulige løgner og mer vold, sier Kerry.

Lik Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.