*Nettavisen* Nyheter.

FN-rapport: Massevoldtekt, lemlestelse og halshugging

Kommisjonsmedlem og jusprofessor Andrew Clapham Foto: The Graduate Institute, Geneva

Både regjeringssoldater og opprørere har begått umenneskelige handlinger mot sivilbefolkningen, avdekker FN-rapport.

FNs menneskerettighetsråd nedsatte en kommisjon for to år siden som skulle etterforske menneskerettighetsbrudd i Sør-Sudan.

Kommisjonen, som ledes av Andrew Clapham og Yasmin Sooka, har samlet inn en rekke redselsfulle vitneskildringer for å dokumentere menneskerettighetsbrudd begått under den fem år lange borgerkrigen i Sør-Sudan. Flere av vitneutsagnene er samlet i en rapport som ble frigjort fredag. Håpet er at de skyldige en dag skal stilles til ansvar.

Kommisjonen har samlet inn 58.000 dokumenter og 230 vitneforklaringer.

- Det er en gruppe på 16 mennesker i Juba (Sør-Sudan) som har drevet med research og etterforsket, sier kommisjonsmedlem og jusprofessor Andrew Clapham til Nettavisen.

- Vi har fokusert spesielt på seksualisert vold. Det som har vært overraskende, er at så mange vil snakke om opplevelsene sine rundt voldtekt, lemlestelse og rituell ydmykelse. Det å bli voldtatt foran andre familiemedlemmer eller bli tvunget til å voldta andre familiemedlemmer, er et typisk grusomt aspekt ved dette, sier Clapham.

- Stakk ut øynene med spyd

Rapporten skildrer hvordan sivilbefolkningen har blitt utsatt for grufulle handlinger av både regjeringsstyrker og opprørere - blant annet fått stukket ut øynene sine, skåret av strupen eller blitt kastrert. Barn skal ha blitt tvunget til å drepe sivile, og ifølge rapporten utgjør barn trolig en fjerdedel av ofrene av seksualisert vold i landet.

I rapporten framkommer det en vitneforklaring hvor en kvinne forteller om sønnen (12) som ble tvunget til å ha sex med sin egen bestemoren. Før dette hadde kvinnen vært vitne til at ektemannen ble kastrert.

Et annet eksempel hentet fra rapporten er en mann som var på flukt fra regjeringssoldater. Da han kom hjem, fant han moren sin som hadde fått stukket ut øynene med et spyd av regjeringssoldater. Moren hadde i et desperat forsøk prøvd å forsvare tenåringsdatteren som ble gjengvoldtatt av 17 soldater, ifølge rapporten. Faren i familien skal ha blitt halshogd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Regjeringsstyrkene og opprørerne i Sør-Sudan begår bestialske overgrep mot sivilbefolkningen, slår etterforskere fra FN fast i en ny rapport (NTB). Foto: Sam Mednick (AP)

- Dette er ikke bare rykter

En annen mann ble angivelig tvunget til å være en «madrass» mens en kvinne ble voldtatt oppå ham. Kameraten, en mann, ble gruppevoldtatt og etterlatt i bushen for å dø, ifølge rapporten.

Kommisjonen tror at forekomsten av seksualisert vold mot menn i Sør-Sudan er langt mer omfattende enn tidligere dokumentert.
Clapham sier kommisjonen har stor tiltro til vitnene og historiene de har samlet inn i Sør-Sudan.

- Dessverre er det ikke bare én eller to anekdoter. Dette er blitt grundig undersøkt under ordentlige forhold. Det er mange titalls historier, og alle man møter har ulike historier å fortelle om seksualisert vold. Dette er ikke bare rykter, understreker Clapham.

De eldre har heller ikke blitt spart for de utbredte og systematiske angrepene på sivilbefolkningen. Det finnes eksempler på eldre mennesker som hakkes til døde eller blir brent levende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Begge parter i Sør-Sudan gjør bruk av barnesoldater, som tvinges til å drepe sivile, slår FN-eterforskere fast (NTB). Foto: Justin Lynch (AP)

- Kvinne (85) gruppevoldtatt

Kommisjonen intervjuet blant annet en kvinne (85) som skal ha blitt gruppevoldtatt og tvunget til å se sin ektemann og sønn bli drept.

Rapporten hevder å ha «tilstrekkelig med beviser» mot både president Salva Kiirs regjeringsstyrker og opprørere i landet, og har identifisert 40 høytstående militærtjenestemenn, inkludert tre delstatsguvernører, som trolig kan bære individuelt ansvar for krigsforbrytelser.

- Vi har indentifisert folk som kan være gjerningspersoner, men også dem som bærer et overordnet ansvar, sier Clapham.

- I henhold til internasjonal lov foreslår vi i rapporten at disse handlingene skal etterforskes og straffeforfølges i en såkalte hybriddomstol for internasjonale krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og andre grove forbrytelser under internasjonal lov og relevante lover i Sør-Sudan, sier Clapham.

- Jeg vet at ikke alle kan straffeforfølges, men når man snakker med mennesker og lokalsamfunnet i Sør-Sudan, er det store forventninger til at de skyldige skal stilles til ansvar, legger han til.

- Hva er sannsynligheten for at de skyldige blir stilt til ansvar for disse ugjerningene, Clapham?

- I begynnelsen av prosedyren til Rwanda og Jugoslavia, var det mange som himlet med øynene og var skeptisk til at noen ville bli pågrepet og straffeforfulgt. Men titalls ble straffeforfulgt og dømt. Det er ingen grunn til å tro at dette ikke kan gjøres igjen i Sør-Sudan, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sør-Sudans regjeringsstyrker, som kontrolleres av president Salva Kiir (bildet), anklages for bestialske overgrep mot sivile i en ny FN-rapport. Her er han sammen med USAs daværende FN-ambassadør Samantha Power i 2016 (NTB). Foto: Justin Lynch (AP)

Tror Norge kan bidra

Allerede i 2015 ble Sør-Sudan og Den afrikanske union (AU) enige om å opprette en hybriddomstol for å straffeforfølge de ansvarlige for overgrep, men hybriddomstolen er fortsatt ikke på plass.

Norge, Storbritannia og USA var den såkalte trekløveren som spilte en stor rolle i fredsforhandlingene i borgerkrigen mellom Sudan og Sør-Sudan, som til slutt endte med at sistnevnte ble selvstendig i 2011. Clapham mener Norge kan bidra med arbeidet i opprettelsen av en hybriddomstol, slik at de skyldige kan stilles til ansvar.

- Norge er en del av denne troikaen (samt USA og Storbritannia red.anm.) som forsøkte å løse situasjonen i Sør-Sudan. Norge har en spesiell rolle og har ingen kolonial fortid, og har bred erfaring med internasjonale straffedomstolsaker. Jeg vil oppfordre nordmenn til å be det norske Utenriksdepartementet til å hjelpe Den afrikanske union (AU) og Sør-Sudan med opprettelsen av en hybriddomstol, sier han.

Titusener av mennesker har blitt drept siden konflikten i Sør-Sudan brøt ut i desember 2013. Det skjedde kun to år etter frigjøringen fra Sudan. Mer enn to millioner mennesker har flyktet landet, og er den største flyktningkrisen siden folkemordet i Rwanda for 24 år siden.

Rapporten overleveres til FNs menneskerettighetsråd i Genève neste måned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.