Gå til sidens hovedinnhold

FN sender soldater til sentralafrikansk republikk

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å sende en fredsstyrke på nærmere 12.000 soldater til Den sentralafrikanske republikk. Det er foreløpig uklart om Norge vil bidra til styrken.

Fredsoperasjonen har fått betegnelsen MINUSCA og vil bestå av rundt 10.000 soldater og nærmere 2.000 politifolk, opplyste FNs generalsekretær Ban Ki-moon torsdag.

Ban sier det trengs en robust styrke for å beskytte sivilbefolkningen i den tidligere franske kolonien midt i Afrika, som har vært herjet av en blodig konflikt siden mars i fjor da muslimske opprørere kuppet makten.

Tusener av mennesker er siden drept i stridighetene mellom muslimske og kristne militser, som har gått særlig hardt utover den muslimske minoriteten i landet.

Avgjørende

Hjelpeorganisasjoner hilser nyheten om fredsstyrken velkommen og sier den er et avgjørende bidrag for å sikre livnødvendig hjelp til barn og sivile.

– Flere ganger de siste ukene har UNICEF måttet innstille hjelpearbeidet på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det er viktig at FN-styrken kommer på plass så raskt som mulig slik at vi kan komme ut med nødhjelp til de som trenger det aller mest, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

Frankrike har allerede sendt en styrke på 2.000 soldater som opererer sammen med 6.000 afrikanske soldater. I tillegg har EU vedtatt å opprette en styrke på 1.000 mann.

Det er imidlertid for tidlig å si om Norge kommer til å sende soldater til fredsstyrken i Den sentralafrikanske republikk, opplyser Utenriksdepartementet.

Vil vurdere

– Vi har ennå ikke fått noen anmodning fra FN. Når den kommer, vil vi vurdere saken, sier pressevakt i UD Eskil Sivertsen til NTB.

Om Norge vil bidra, vil blant annet avhenge av hvilke militære kapasiteter som etterspørres.

– Vi må se om dette er noe Norge har til rådighet, sier Sivertsen. (©NTB)

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus