*Nettavisen* Nyheter.

FN skal vurdere EU-plan om militæraksjon i Middelhavet

Tyrkisk-kypriotisk redningsmannskap seiler mot en fiskebåt stappfull av syriske flyktninger på Middelhavet utenfor Nord-Kypros i forbindelse med en redningsaksjon i november i fjor. Foto: Birol Bebek (Afp/NTB scanpix)

EU håper FN vil godkjenne planene om en militæraksjon i Libya for å stanse menneskesmuglerne som frakter flyktninger over Middelhavet.

11.05.15 04:38

Saken skal diskuteres av FNs sikkerhetsråd mandag, og EUs utenrikssjef Federica Mogherini vil orientere om unionens planer.

Én mulighet som vurderes, er å ødelegge menneskesmuglernes båter. Storbritannia utarbeider et forslag til en FN-resolusjon som åpner for denne strategien, ifølge avisa The Guardian.

Planene omfatter bruk av militære helikoptre for å «nøytralisere» båtene, etter det avisa kjenner til. Det britiske marineskipet HMS Bulwark kan også bli satt inn i operasjonen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har tidligere advart mot forslaget om bruk av militærmakt for å begrense strømmen av flyktninger over Middelhavet til Europa. Dette kan ramme uskyldige libyske fiskere, frykter Ban.

Også myndighetene i krigsherjede Libya har gjort det klart at de ikke støtter planene om en militæraksjon i libysk territorialfarvann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.