*Nettavisen* Nyheter.

FN-styrke i det blå

Ingen land har foreløpig kommet med formelle løfter om soldater til FN-styrken som er en av forutsetningene for våpenhvilen i Libanon.

15.08.06 18:17

Denne uken pågår det hektisk møteaktivitet i FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner.

- FN har ikke egne soldater, så vi er avhengige av bidrag fra medlemsland. Det har vært to forberedende møter denne uken, der medlemsland har blitt invitert til å ta del i styrken, sier en representant for UNDPKO (FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner) til TV 2 Nettavisen. Mannen ønsker ikke å navngis.

Disse møtene er uformelle, og det er opp til medlemslandene å komme med konkrete tilbud.

- Ingenting formelt
- Det har vært sterke signaler fra Italia og Frankrike om at de ønsker å bidra, men foreløpig er ingenting formelt på papiret, sier UNDPKO-representanten til TV 2 Nettavisen.

Norske myndigheter vurderer nå hva slags bidrag man eventuelt kan ville gi, men har ikke fått noen formell henvendelse fra FN. Styrkebidraget vil uansett bli begrenset til noen få mann. Det er også aktuelt å sende MTB-er dersom det er ønskelig.

Den israelske hæren planlegger å trekke sine styrker ut av Sør-Libanon og overlate de tidligere okkuperte områdene til FN i løpet av 48 timer, meldte israelske myndigheter og vestlige diplomater tirsdag, ifølge Reuters. Våpenhvilen trådte i kraft mandag morgen, og israelske myndigheter sier FN-styrken UNIFIL skal gå inn i områder israelske soldater tidligere har okkupert i løpet av onsdag eller torsdag.

Det er 2000 UNIFIL-soldater fra Ghana og India på bakken, men våpenhvilen FN har fremforhandlet ber om at det skal settes inn ytterligere 13.000 FN-soldater. I tillegg vil Libanon sende rundt 15.000 soldater til Sør-Libanon.

Tviler
Vestlige diplomater sier til Reuters at 4000 FN-soldater kan settes i løpet av neste uke, men en høytstående kilde i FN-systemet sier til nyhetsbyrået at han tviler på om man vil klare å nå målet om 15.000 på kort sikt.

Libanons forsvarsminister Elias Murr sier landets hær vil bli sendt til områder nord for Litanielven senere i uken, og at de vil være klare til å gå inn i grenseområdene sør i Libanon. Men Murr setter som betingelse for å gå inn i grenseområdene at FN-styrken må være på plass og bekrefte at Israel har trukket seg ut, skriver Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag