RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP PHOTO/THOMAS

FN: Sudans regjering ansvarlig

FN-observatører som har besøkt Darfur, mener det ikke er tvil om at den sudanske regjeringen er ansvarlig for et stort antall drap i regionen.

Den pakistanske advokaten Asma Jahangir kommer med beskyldningene i en uavhengig rapport til FNs menneskerettskommisjon, etter at hun besøkte regionen sammen med flere andre eksperter i juni. Hennes rapport blir omtalt som det mest hardtslående dokumentet fra verdensorganisasjonen hittil om hendelsene i Darfur.

- Det er hevet over tvil at regjeringen i Sudan er ansvarlig for utenomrettslige og summariske henrettelser av et stort antall mennesker over flere måneder i Darfur-regionen, skriver Jahangir.

Rapporten hevder videre at regjeringen "i stor grad" er ansvarlig for den pågående humanitære krisen i Darfur, som har satt millioner av sivile i fare.

- Det er svært sannsynlig at mange vil dø i månedene som kommer på grunn av sult og sykdommer, sier Jahangir. Hun sier hun er svært bekymret for at regjeringen reagerer sent og utilstrekkelig på situasjonen, til tross for sterkt internasjonalt press.

Sudans regjering har avvist at den er ansvarlig for overgrepene mot sivile og beskyldninger om at de støtter den såkalte Janjaweed-militsen, som beskyldes for å stå bak mange av overgrepene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere