*Nettavisen* Nyheter.

FN tatt på senga i Irak

Ayad Allawi Foto: (AFP)

Iyad Allawi, som fredag ble utpekt av styringsrådet som statsminister i Iraks nye overgangsregjeringen, var ikke FNs førstevalg.

29.05.04 13:00

FN ble fredag tatt på senga da styringsrådet annonserte at de hadde utpekt sjiamuslimske Allawi som statsminister, sier FN-kilder til avisa New York Times. Allawi skal ha vært nummer tre på listen over ønskede kandidater til statsministerposten, ifølge kildene.

Etter å ha bedt FN om hjelp til å danne en ny irakisk regjering endte USA med en statsministerkandidat som vil bli sett på mye mer som USAs mann, enn FNs, skriver avisa.

USAs sivile administrator i Irak Paul Bremer var til stede da Allawi enstemmig ble valgt. Det var imidlertid ikke FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi, som i flere uker har arbeidet med å sette sammen overgangsregjeringen. Etter planen skulle han ha offentliggjort sammensetningen av den nye overgangsregjeringen til uka.

USA positiv
USA ønsket fredag velkommen styringsrådets beslutning om å utpeke Allawi som statsminister i overgangsregjeringen som om en måned tar over makten i Irak. Samtidig fremholdt tjenestemenn i Washington at det er opptil FN å velge ny statsminister, uttalelser som fremsto som et forsøk på å distansere seg fra styringsrådets avgjørelse.

Det hvite hus sier Allawi vil bli en «god og dyktig leder, som ser ut til å ha bred støtte i befolkningen». Reaksjonen fra FN er atskillig mer kjølig:

- Det skjedde ikke slik vi forventet, uttalte FN-talsmann Fred Eckhard fredag kveld.

- Brahimi respekterer avgjørelsen og er innstilt på å arbeide med denne personen for å velge de andre medlemmene av denne overgangsregjeringen, sa Eckhard, og tilføyde at også generalsekretær Kofi Annan «respekterer» valget.

Forvirring
Senere fredag kveld sendte Eckhard ut en pressemelding i et forsøk på å fjerne forvirringen som hadde oppstått.

- Dette må ikke misforstås. Brahimi er fullstendig komfortabel med hvordan prosessen har foregått, het det i pressemeldingen. Uttalelsene fra FN fredag peker tydelig i retning av at Brahimi ble overkjørt prosessen, skriver New York Times.

Overfor avisa nektet Brahimi å diskutere valget av Allawi, han gir likevel et lite hint om at prosessen ikke gikk som planlagt.

- Dere vet, av og til tror folk at jeg står fritt her ute. At jeg er fri til å gjøre det jeg ønsker, sier Brahimi, og peker på han ble bedt om å ta jobben av den amerikanskledede administrasjonen i Irak og styringsrådet.

Eksilpolitiker
Iyad Allawi var tidligere medlem av Saddam Husseins Baath-parti, men flyktet fra Irak i 1990. Han leder Den irakiske nasjonalkongressen (INA) som er blitt støttet av CIA og britisk etterretning.

- Allawi er bedre kjent hos CIA og MI6 enn i den irakiske befolkningen, rapporterer BBCs korrespondent i Bagdad.

Iyad Allawi er en velstående sekulær sjiamuslim og i slekt med Ahmad Chalabi, som sto på svært god fot med Pentagon inntil han nylig ble anklaget av USA for å ha gitt hemmelig informasjon til Iran.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.