*Nettavisen* Nyheter.

FN: Titusener i Sør-Sudan kan dø snart

FNs Toby Lanzer (t.v.) sier titusener vil dø dersom ikke organisasjonen får pengene den har bedt om. Bildet er tatt da Lanzer aknom Bentiu julaften. Foto: REUTERS / UNMISS / Handout / NTB scanpix

- Dersom FN ikke får pengene de har bedt omverdenen om, kommer titusener av mennesker i Sør-Sudan til å dø, sier FNs humanitære koordinator Toby Lanzer til TT.

01.07.14 09:46

Juba (NTB-TT): FN har bedt omverdenen om 166 millioner dollar til livreddende innsats i Sør Sudan. Med de pengene kan FN også holde i gang etablerte flyktningleirer i det nordlige Sør-Sudan, ifølge Lanzer, som har 20 års FN-erfaring, blant annet fra Øst-Timor, Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

– Vann, sanitet, sykepleie og mat er den hjelpen det er mest akutt behov for.

Får vi ikke pengene, kommer titusener av mennesker til å dø, sier Lanzer til TT.

Det som minner stadig mer om en åpen borgerkrig i Sør-Sudan, har nå pågått to uker.

– Beskyttelse
– Titusener av mennesker har søkt beskyttelse i kirker, i skogen og andre steder. Vi ha fått bilder fra deler av delstaten Lake som viser omkring 30.000 mennesker som har forlatt byer i nabostaten Jonglei. De får ingen hjelp i det hele tatt akkurat nå, forteller Lanzer.

I områder der stridigheter pågår eller nylig er avsluttet, er situasjonen ekstra vanskelig. På alle FN-baser finnes helseklinikker og i hovedstaden Juba og i Malakal finnes til og med sykehus. Men både i Malakal og i byen Bor har situasjonen vært så usikker at FN ikke har kunnet komme til sine egne mat- og medisinlagre. Fredag lyktes imidlertid FN i Malakal å forhandle fram noen timers ro slik at medisiner kunne hentes ut.

– På alle FN baser holder den sanitære situasjonen på å bli svært vanskelig.

Vi burde hatt en latrine per 50 personer, men akkurat nå har vi en latrine per 150 personer, sier Lanzer

– Ny offensiv
Dersom opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar ikke godtar våpenhvilen som Sør-Sudans regime har tilbudt, truer hæren nå med ny offensiv.

– Tiden renner raskt ut for de titusener som er på flukt, sier Lanzer.

– Om han (Machar) ikke går med på å innstille stridshandlingene, kommer vi til å kaste ham ut fra Bentiu, sier informasjonsminister Michael Makuei til Reuters.

Bentiu er den eneste delstatshovedstaden som nå holdes av Machars styrker.

Fakta om den siste utviklingen i Sør-Sudan

* 15. desember: Det bryter ut kamper mellom soldater i hovedstaden Juba.

* 16. desember: President Salva Kiir hevder det dreier seg om et kuppforsøk som hans avsatte visepresident Riek Machar står bak, noe Machar avviser.

* 17. desember: Myndighetene sier de har arrestert flere av lederne i opprøret. Flere andre ledere, deriblant Machar, etterlyses. Opptil 500 mennesker meldes drept i kamper i hovedstaden Juba.

* 18. desember: Styrker med bånd til Machar inntar Bor, delstatshovedstaden i Jonglei. Uroen sprer seg til delstaten Unity, der flere oljearbeidere blir drept. Norge beslutter å evakuere deler av staben ved ambassaden.

* 19. desember: Machar ber hæren avsette Kiir. En nuermilits angriper FN-leiren i Akobo vest i Jonglei. Minst 20 sivile og to indiske FN-soldater blir drept.

* 20. desember: FN sender helikoptre for å evakuere personell fra Akobo. Uganda sender soldater til Juba. Salva Kiir går etter press fra FN med på samtaler med Riek Machar.

* 21. desember: Fire amerikanere blir såret da flyet deres blir beskutt ved Bor. En høytstående offiser som kontrollerer regjeringshærens styrker i oljeområdene, skal ha gått over til Machars opprørsstyrker.

*22. desember: FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever øyeblikkelig stans i kampene. FN sender militære forsterkninger til byer nord i landet og evakuerer alle ansatte som ikke er helt nødvendige for videre drift i Juba.

27. desember: President Salva Kiir antyder at han er klar til å inngå en våpenhvile med opprørerne ledet av tidligere visepresident Riek Machar.

28. desember: Riek Machar avviser tilbudet om våpenhvile.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag