*Nettavisen* Nyheter.

FN ut av Mitrovica

Foto: (AP/Scanpix)

FN besluttet natt til fredag å trekke ut sitt personell fra den urolige byen Mitrovica i Kosovo. FN holder på at et multietnisk Kosovo fortsatt er verdenssamfunnets mål.

- Vi er blitt evakuert. Vi er i den franske basen, sa en FN-talsmann til nyhetsbyrået Reuters, og refererte til NATO-ledede, fredsbevarende styrker med base i Mitrovica.

Den etnisk delte byen har vært preget av omfattende voldshandlinger de siste par dagene, og onsdag ble seks serbere og albanere drept i Mitrovica.

Talsmannen ga ingen detaljerte opplysninger om årsaken til evakueringen.

Totalt er minst 31 mennesker drept og over 500 såret i de verste sammenstøtene mellom albansk- og serbiskættede innbyggere i Kosovo siden FN overtok styret av provinsen i 1999, ifølge FN.

NATO sender 1.000 nye soldater til Kosovo, og vurderer å sende ytterligere 1.000 mann. Fredsstyrkene har fått ordre om å bruke makt for å stanse etniske sammenstøt.

Multietnisk
FNs sikkerhetsråd fordømte torsdag volden i Kosovo, og fremholdt at verdenssamfunnet fortsatt ser for seg et multietnisk samfunn i den serbiske provinsen.

- Etableringen av et multietnisk, tolerant og demokratisk samfunn i et stabilt Kosovo forblir det fundamentale målet for verdenssamfunnet, heter det i en uttalelse fra FNs sikkerhetsråd.

- Hendelsene som nylig er skjedd har fremhevet skjørheten i strukturene og forbindelsene i Kosovo. De viser at til tross for fremgangen som er gjort siden 1999 har vi ikke kommet langt nok, sier FNs generalsekretær Kofi Annan.

I strid med all sin prinsipielle overbevisning om at de forskjellige folkegruppene bør leve sammen, tror professor Svein Mønnesland at den beste løsningen for Kosovo nå trolig er en deling av provinsen mellom serbere og albanere.

- Løsninger som er fullstendig uakseptable for den ene eller andre parten, og spesielt løsninger som er uakseptable for albanerne, kan ikke gjennomføres. Full løsrivelse er på den annen side uakseptabelt for serberne. En deling av provinsen er noe som kanskje begge parter kan gå med på, sier han.

Stanset av norske soldater
Om lag 1.000 albanere forsøkte torsdag ettermiddag å bryte seg gjennom sperringer satt opp av norske soldater i nærheten av hovedstaden Pristina i Kosovo, opplyser sjefen for de norske styrkene, oberst Nils Hanheide, til NTB.

- Folkemengden kastet mye stein og prøvde å rive ned sperringene. De norske soldatene skjøt varselsskudd uten at det hadde noen stor virkning. Men i 18-tida dukket det opp en kosovoalbansk person, trolig en politiker, som snakket til folkemengden. Det førte til at de trakk seg tilbake, og nå er det rolig, sier Hanheide.

Folkemengden var på vei til å angripe to serbiske landsbyer i nærheten av Pristina, opplyser han.

Fortsatt spent
Situasjonen er fortsatt spent flere steder, både i Kosovo og Serbia. Danske soldater i Mitrovica ble torsdag kveld beskutt med lette håndvåpen og angrepet med håndgranater. Soldatene på kommandostasjonen besvarte ilden, opplyser den danske Hærens Operative Kommando (HOK).

I alt 14 serbiske ortodokse kirker og klostre, mange av dem bygget i middelalderen, er blitt vandalisert de siste to dagene i sammenstøtene mellom serbere og albanere, ifølge en uttalelse fra den ortodokse kirken.

Torsdag gikk også Serbias statsminister Vojislav Kostunica ut og sa at volden i Kosovo de siste dagene er "planlagt og organisert" av etniske albanere for å drive serberne ut av provinsen.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.