FN vurderer retur til Irak

FN vurderer mulighetene for å returnere til Irak, og sender en liten gruppe sikkerhetsfolk til landet for å undersøke om dette er tilrådelig.

14.01.04 08:30

Det opplyser diplomatiske kilder. Kilder i FN-hovedkvarteret tviler på om verdensorganisasjonen vil sende mange av sine utenlandske ansatte tilbake til Irak før 30. juni, da amerikanerne håper å få en overgangsregjering på plass.

FNs undergeneralsekretær for politiske saker, Kieran Prendergast, har varslet USAs ambassadør i Sikkerhetsrådet, John Negroponte, om at en gruppe på fire sikkerhetsfolk om kort tid reiser til Irak for å undersøke forholdene.

Alle utenlandske FN-ansatte ble trukket ut av Irak i oktober, etter flere angrep. 19. august ble 22 mennesker drept, blant dem FNs spesialutsending Sergio Vieira de Mello, av en kraftig bombe mot FNs hovedkvarter i Bagdad.

FNs generalsekretær Kofi Annan har siden vært motvillig til å sende sine medarbeidere tilbake til landet, både av politiske og sikkerhetsmessige grunner.

FN støttet verken USAs invasjon av Irak eller amerikanernes planer for framtidig styre av landet.

USA ønsker FN snarest tilbake, vel vitende om hvilke enorme oppgaver med å gjenreise landet de ellers vil bli stående alene med.

FN har fortsatt nærmere 1000 lokalt ansatte i Irak, som driver hjelpearbeid blant den hardt prøvede befolkningen.

Gruppen med sikkerhetsfolk som nå sendes til landet skal også se nærmere på hvilke forhold disse arbeider under.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag