*Nettavisen* Nyheter.

FNs generalsekretær fordømmer Israel

Ban Ki-moon kaller Israels maktbruk overdreven og uproporsjonal.

02.03.08 06:43

61 palestinere ble drept i israelske luftangrep lørdag, og Israel truer med å invadere Gaza.

Nå retter FNs generalsekretær Ban Ki-moon kraftig kritikk mot Israel. I et krisemøte i Sikkerhetsrådet fordømte Ban det han kaller Israels «overdrevne og uproporsjonale» maktbruk i Gaza, melder Reuters.

- Jeg annerkjenner Israels rett til å forsvare seg, men jeg fordømmer den uproporsjonelle og overdrevne maktbruken som har drept og skadet så mange sivile, inkludert barn, sier Ban, som ber Israel stoppe angrepene.

Generalsekretæren fordømte også de palestinske rakettangrepene mot Sør-Israel. En israelsk collegestudent ble drept onsdag da palestinske raketter ble skutt mot den sørlige byen Sderot. Senest lørdag landet seks raketter nær byen Ashkelon.

Dødelige dager
Bare på lørdag ble 26 raketter avfyrt mot Israel, og rakettangrepene fra Gaza de siste dagene har utløst en kraftig motreaksjon fra israelsk side. Over 70 personer er drept de siste fire dagene, og over halvparten av de drepte palestinerne er sivile. Minst sju av disse er barn.

I tillegg er to israelske soldater er drept i sammenstøt med palestinere i Gaza.

Invasjon
Den tilspissede situasjonen gjør at den israelske hæren nå forbereder en invasjon. Viseforsvarsminister Matan Vilnai sa til Army Radio at de ikke lenger har «noen annet valg» enn å en stor militæroperasjon i Gaza.

Ifølge AP er det ikke ventet en invasjon før om en uke eller to, blant annet på grunn av været.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag