*Nettavisen* Nyheter.

FNs valgeksperter til Irak

En gruppe FN-eksperter møtte søndag det USA-utnevnte styringsrådet i Irak for å diskutere muligheten for et snarlig valg i landet.

- Rådets medlemmer fortalte at vi støtter valg i landet dersom forholdene ligger til rette for det, sa Raja Habib al-Khuzaai, som er medlem av styringsrådet.

FN-gruppen skal forsøke å løse en konflikt om hvordan overgangen til irakisk styre skal skje og når det kan holdes valg i landet.

- Det er enighet om at det er nødvendig med valg. Uenigheten dreier seg om det er teknisk mulig, sier Entifadh Qanbar, som er rådgiver for det sjiamuslimske rådsmedlemmet Ahmad Chalabi. Han sier rådet la fram en presentasjon over sikkerhetssituasjonen i landet, samt muligheten for en folketelling.

Et annet spørsmål som ble tatt opp er når FN kan komme tilbake til Irak. Organisasjonen trakk sine folk ut av Irak etter bombeaksjonen mot sitt hovedkvarter i hovedstaden i august.

FN-delegasjonen kom til Irak lørdag. Den ledes av generalsekretær Kofi Annans spesialrådgiver Lakhdar Brahimi.

USA ønsker å overlate makten til irakerne innen 30. juni, og vil ha indirekte valg til en overgangsregjering. Først i 2005 skal det holdes frie valg, ifølge den amerikanske timeplanen. Den mektige lederen for landets sjiamuslimske majoritet, ayatolla Ali al-Sistani, krever imidlertid direkte valg så snart som mulig.

(NTB-DPA-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.