Følg Lindh-rettssaken

Onsdag starter rettssaken etter drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh, men stor interesse har forsinket saken. Hør alt som skjer i retten direkte hos TV 2 Nettavisen.

14.01.04 13:27

Du kan følge rettssaken i Stockholms tingsrätt direkte ved å bruke TV 2 Nettavisens web-TV. Dette er et samarbeid med svensk TV 4, og hele rettssaken vil bli overført med lyd. Tingsrätten har ikke tillatt at det vises bilder fra rettssalen. Web-TV finner du i lenken øverst til høyre i saken.

Sendingen starter 08.50 onsdag morgen, men rettssaken ble litt forsinket og startet først 09.15.

Håper på frikjennelse
Køen ble lang på grunn av alle sikkerhetstiltakene før rettssaken skulle starte klokka 9 onsdag. Og på Rådhustrappen hadde flere stått i kø i timevis for å få en av de ti tilskuerbillettene. Det er satt av tre dager til rettssaken – onsdag, torsdag og mandag neste uke.

Mijailo Mijailovic har tilstått at han stakk ned og drepte Anna Lindh på kjøpesenteret NK i Stockholm 10. september i fjor. Likevel håper forsvareren hans, Peter Althin, å gå frikjent 25-åringen for overlagt drap.

Vil nekte straffskyld
Forsvareren og Mijailovic hevder nemlig at drapet var en ren impulshandling, og slett ikke planlagt. For å bli dømt for overlagt drap, eller mord som det heter på svensk, må aktoratet bevise at 25-åringen planla drapet og hadde til hensikt å drepe.

Men alt tyder på at Mijailovic vil nekte straffskyld etter denne paragrafen. Han hevder at han hørte stemmer i hodet som befalte ham å drepe Anna Lindh. I avhør har Mijailovic fortalt at han tror denne stemmen tilhørte Jesus.

Kameraer
Påtalemaktens hovedbevis for at Mijailovic planla drapet, er at overvåkningskameraer viser at han fulgte etter Anna Lindh i 14 minutter før drapet.

Fordi det foreligger en detaljert tilståelse, vil det trolig bare bli ført tre vitner i retten. Det ene vitnet er Anna Lindhs venninne Eva Franchell som var med Lindh og shoppet da Mijailovic angrep.

I tillegg vil rettslegen Henrik Druid forklare seg om de omfattende skadene Anna Lindh fikk etter at Mijailo Mijailovic stakk henne, og en britisk DNA-ekspert vil også forklare seg om DNA-bevisene som foreligger.

Politisk motiv?
Tidligere er det blitt spekulert i om drapsmannen kunne ha hatt et politisk motiv da han drepte Lindh. Drapet skjedde få dager før euroavstemningen i Sverige, og Lindh var en av de mest profilerte på ja-siden.

Lindh var også svært profilert som svensk utenriksminister, og det er blitt spekulert i om Mijailovic som har serbisk bakgrunn, kunne ha ønsket å ta livet av Lindh på grunn av NATO-bombingen av Jugoslavia under krigen i Kosovo våren 1999.

I flere avhør har Mijailovic blankt avvist at han hadde noe politisk motiv for å drepe Anna Lindh. Like fullt må han regne med flere spørsmål om dette når rettssaken starter onsdag.

Vil stanse direktesending
Mijailovic vil ikke at hans forklaring i retten skal direktesendes i TV og radio, opplyste hans forsvarer Peter Althin tirsdag. Ifølge advokaten er det domstolen som avgjør om den tiltaltes klage skal tas til følge.

- Jeg regner med at den tar begjæringen til følge og stanser sendingene, sier Althin til nyhetsbyrået TT.

Spørsmålet om overføring skulle avgjøres like før Mijailovic skulle forklare seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag