Følg valget i Storbritannia

TIL VALGURNENE: En kvinne har gjort sin borgerplikt og forlater et valglokale i Broomhouse Community Hall i Glasgow idet Storbritannia går til urnene i det mest spennende valget på flere tiår.

TIL VALGURNENE: En kvinne har gjort sin borgerplikt og forlater et valglokale i Broomhouse Community Hall i Glasgow idet Storbritannia går til urnene i det mest spennende valget på flere tiår. Foto: Danny Lawson (Pa Photos)

Hvem skal styre Storbritannia, Labour og Ed Miliband eller toryene med David Cameron? Følg valget direkte her.

07.05.15 10:08

LONDON/OSLO (NTB og Nettavisen): Valglokalene i Storbritannia har åpnet for et av de mest spennende parlamentsvalgene i landets historie.

Følg direktedekningen av valget nederst i artikkelen.

Klokken 8 norsk tid åpnet om lag 50.000 valglokaler dørene i England, Wales, Skottland og Nord-Irland.

Les også: - Stor sjanse for at det blir nyvalg til høsten

Labour med leder Ed Miliband og Det konservative regjeringspartiet og statsminister David Cameron har ligget likt på målingene i lang tid.

650 representanter velges til Parlamentet i London fra enkeltmannskretser.

Labour-leder Ed Miliband vil ha slutt på fem år med konservativt styre. Foto: Chris Radburn (Pa Photos)

Kjedelig valgkamp, spennende valg

Etter det som kalles en eksepsjonelt kjedelig valgkamp, er rundt 30 millioner briter ventet å avlegge stemme i det mest spennende og uavklarte valget i Storbritannia på lenge.

Forsidene på britiske tabloider er preget av valget. Daily Mirror oppfordrer sine lesere til å stemme Labour med bildet av en flyttebil og beskjeden: «Be dem pakke!»

Les også: - Hun er den farligste kvinnen i britisk politikk

Toryleder og statsminister David Cameron i valgkampinnspurten. Foto: Stefan Rousseau (Pa Photos)

Kan bli dødt løp

Overskriften på forsiden av The Sun er «Well hung», med henvisning til meningsmålinger som viser at det kan bli dødt løp i parlamentet. Avisa har en klar oppfordring til velgerne om å stemme for å holde Labour unna regjeringskontorene i Downing Street.

«Hung parlament» er betegnelsen som brukes når et parti ikke oppnår flertall i Underhuset i Parlamentet. Sist gang det skjedde var i 2010 da De konservative og Liberaldemokratene dannet en koalisjonsregjering, noe britene ikke hadde sett siden krigen.

Les også: Han vil inn i det britiske parlamentet - kona er statsminister

Britene har et topartisystem som favoriserer de to største partiene når plassene i Parlamentet skal fordeles. Kandidaten som får flest stemmer i en valgkrets, vinner kretsen, selv om vedkommende har fått mindre ennn halvparten av de avgitte stemmene. De mellomstore partiene, som jevnt over kommer på andre eller tredjeplass i valgkretsene, får lite uttelling for stemmene de sanker.

Følg valget direkte her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Storbritannia

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag