Gå til sidens hovedinnhold

Følger kun ett spor

Politiet er nå så sikre på at de har pågrepet rett person for Anna Lindh-drapet at de har sluttet å jobbe med alle andre spor i saken.

- Akkurat nå arbeider vi ikke lenger med noen andre tips. Vi har pågrepet denne personen, og han er fengslet som mistenkt på sannsynlige grunner, som vi anser sterke, sier Stockholms politimester Carin Götblad til Dagens Nyheter.

Mistanke på sannsynlige grunner er den høyeste graden av mistanke i svensk rettsvesen. Politiet har også tidligere lagt vekt på at de ikke har lagt fra seg andre spor. Nå skyver de så godt som all tvil til side.

- Stemmer i hodet

Svenske aviser er lørdag uenige om hvorvidt den mistenkte Mijailo Mijailovic (24) hadde politiske motiver, eller ikke.

Til Expressen forteller en venninne av den pågrepne mannens mor, at han bare ville være i fred og at han drømte å få en ny sjanse i livet.

Morens venninne sier hun står frem med sin historie for at ingen skal tro at drapet, dersom det var 24-åringen som utførte det, hadde med politikk å gjøre.

24-åringen er å betrakte som uskyldig inntil det motsatte er bevist, men kvinnen mener det svenske folket bør vite hva det var som kunne ha drevet ham til å utføre den ugjerningen han er mistenkt for.

Ifølge henne ble 24-åringen styrt av "indre stemmer".

- Følte avsky for Lindh

På den annen side forteller en bekjent av 24-åringen til Aftonbladet at mistenkte begynte å føle avsky for Anna Lindh under krigen i Kosovo.

- Han reagerte kraftig da Lindh sa at det var greit å bombe Serbia, sier vennen.

Natofly bombet Serbia i nesten 100 dager, støttet av svenske myndigheter.

25. mars 1999, den dagen krigen begynte, sa Anna Lindh under et EU-toppmøte i Berlin at hun forsto at Natos bombeangrep mot serbiske mål til slutt ble uunngåelige.

- Alternativet hadde vært en opptrapping av serbernes vold mot kosovoalbanerne, sa Lindh.

Avventer DNA-prøver

Den pågrepne 24-åringen sitter inntil videre varetektsfengslet. Trolig vil politiet få svar på DNA-analyser som kan knytte ham til eller fra drapet på Sveriges tidligere utenriksminister komme i løpet av svært kort tid.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett