RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folkeavstemning om Kypros-avtale

Sist oppdatert:
FNs fredsplan for Kypros vil bli lagt ut for folkeavstemning 24. april, kunngjorde FNs generalsekretær Kofi Annan sent onsdag kveld.

FN-meklere arbeidet intenst onsdag kveld for å få til en avtale som kan gjøre slutt på den 30 år lange delingen av Kypros.

Generalsekretær Kofi Annan innkalte partene til et siste møte klokka 22.30 onsdag kveld, halvannen time før fristen gikk ut. Og minutter før fristen gikk ut kunne Annan kunngjøre at FN-planen for den greske og tyrkiske befolkningen på Kypros skal godkjennes eller forkastes i en folkeavstemning 24. april.

– Mens befolkningen på Kypros de neste ukene overveier sin framtid før de stemmer i folkeavstemningen vil de se til dere for råd, sa Annan til partene under pressekonferansen ved midnatt.

Misfornøyd
Den greskkypriotiske regjeringen hadde tidligere sagt at den fortsatt var misfornøyd med Annans plan.

– Våre forslag er ikke tatt med i endringene som generalsekretæren vil gjøre, sa presidenten på Kypros, Tassos Papadopoulos.

Det bekreftet bare hva den greske delegasjonen hadde sagt tidligere på dagen.

– Med dagens utvikling er muligheten til å få en avtale heller liten, uttalte talsmann Tehodoris Rousopoulos i en kommentar til pressen.

Generalsekretær Kofi Annans spesialutsending på Kypros Alvaro de Soto hadde i løpet av onsdagen presentert avtaleutkastet for den greske og den tyrkiske forhandlingsdelegasjonen som er samlet i Sveits for å sluttføre gjenforeningsforhandlingene.

Endringene i planen hadde tilsynelatende tatt hensyn til tidligere tyrkiske innvendinger, ved å tillate at flere styrker får bli på øya, og begrense greske flyktningers mulighet til å vende tilbake til sine tidligere hjem.

De greske forhandlerne er lite tilfreds med Annans reviderte plan og har liten tro på at brikkene skal falle på plass innen tidsfristen. Tyrkerne derimot vil ikke at et komma skal flyttes i planen til Annan.

Lederen for tyrkiskkypriotene, Rauf Denktash, kom med en advarende pekefinger. Han frykter alvorlige etniske motsetninger hvis de to folkegruppene blir tvunget til å stemme over en plan som partene ikke er enige om.

Få framskritt
Kypros har vært delt siden Tyrkia landsatte store militære styrker på Nord-Kypros sommeren 1974.

Både den greske og den tyrkiske statsministeren er til stede ved forhandlingene i Sveits. Den nye greske statsministeren Kostas Karamanlis hadde onsdag en halvtimes samtale med Annan for å understreke de greske innvendinger.

Både USAs utenriksminister Colin Powell og hans britiske kollega Jack Straw har vært på telefon til den greske utenriksministeren Petros Molyviatis for å understreke nødvendigheten av å få til en avtale.

Målet med forhandlingene er å gjenforene de to befolkningsgruppene på Kypros før øya blir medlem av EU 1. mai. Den greske delen av øya er allerede sikret medlemskap. Ved en gjenforening vil også den tyrkiske delen bli med inn i det europeiske samarbeidet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere