RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folkeavstemning om monarkiet

Den påtroppende statsministeren i Australia ønsker å holde folkeavstemning om landet skal løsrive seg fra det britiske monarkiet.

Kevin Rudd og det australske arbeiderpartiet gikk av med seieren under helgens valg. Den påtroppende statsministeren Kevin Rudd varsler en rekke endringer i den australske politikken.

Rudd sier at landet nå vil forplikte seg til Kyoto-protokollen, trekke australske soldater ut av Irak, samt utstedte en formell unnskyldning til landets urinnvånere, melder BBC.

Den konservative statsministeren John Howard har mislyktes med å ta stilling til samtlige temaer nevnt ovenfor, og nektet å gi en offentlig unnskyldning til aboriginene for de utallige overgrepene urinnvånerne har blitt utsatt for fra australske myndigheter.

Det er kanskje ikke uventet at den USA-vennlige Howard har vært uvillig til å endre miljø- og Irak-politikken, og i forhold til aboriginene så har han nektet å beklage for handlinger som ble utført av tidligere generasjoner.

Dermed er det mye som tyder på at den australske politikken blir snudd på hodet når Rudd tar over statsministerposten.

I tillegg har Rudd varslet at han vil holde en folkeavstemning om hvorvidt Australia skal løsrive seg fra det britiske monarkiet - som er representert ved guvernørgeneralen.

- Det jeg kan si er at vi skal forhøre oss med folket igjen. Vi har ikke lagt en timeplan for dette, men jeg tror ikke det vil ta for lang tid før vi har en australier som er statsoverhode, sa Rudd under valgkampen, ifølge The Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere