For full til å bli voldtatt

Lagmannsretten frikjente fire menn for grov voldtekt av en 13 år gammel jente. Retten mener jenta var for beruset da overgrepene skjedde. Nå har svenskene startet kronerulling for å anke saken.

27.01.05 12:04

De fire mennene ble dømt for grov voldtekt i tingretten, men lagmannsretten mente at mennene ikke kunne dømmes for grov voldtekt fordi de ikke hadde brukt vold. Jenta var så beruset at hun ikke kunne gjøre motstand. Derfor fikk mennene istedenfor en langt mildere dom for seksuell utnyttelse.

Dommen har skapt bølger i Sverige. Påtalemyndigheten ønsker ikke å anke frikjennelsen til høyesterett fordi den ikke har tro på at anken vil nå fram.

Nå er det satt i gang kronerulling i Sverige for å anke saken sivilt, skriver Aftonbladet.

To forskjellige dommer
Den sjokkerende historien startet den 19. august 2004. Jenta selv hevder at hun ble slått ut av to glass cola, men tingretten i Linköping slo fast i sin dom at jenta hadde blitt overstadig beruset etter å ha drukket øl.

I denne tilstanden forgrep fire menn i alderen 16 til 30 år seg på henne. Tingretten dømte mennene til flere års fengsel for grov voldtekt. Flere av dem, som har utenlandsk statsborgerskap, ble også dømt til utvisning etter soning.

Men lagmannsretten så det annerledes. Fordi jenta var overstadig beruset hadde ikke mennene brukt vold mot jenta for å tvinge henne til sex. Derfor kunne det heller ikke være snakk om voldtekt, mente lagmannsretten. Mennene ble derfor dømt for seksuell utnyttelse. To ble frikjent, en fikk åtte måneders fengsel, mens en fjerde ble dømt til en måneds fengsel. Ingen ble dømt til utvisning.

- Dette betyr alt
Den milde dommen har fått svenskene til å åpne lommeboka. Etter at saken ble kjent gjennom blant annet Aftonbladet, har svenskene gitt 40.000 kroner til innsamlingsaksjonen.

- Dette betyr alt. Vi ønsker å vinne. Vi ønsker rettferdighet. Om loven ikke rekker til er en ting, men vi ønsker en ny sjanse, og nå ser det ut til at det svenske folk også ønsker oss det, sier faren til jenta til Aftonbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.