For ille for verdenspressen

Foto: (Scanpix/AFP PHOTO ISSOUF SANOGO.)

I 2003 døde 5 millioner mennesker av aids og malaria. To av verdens mest voldelige konflikter raste langs grensene til det afrikanske landet Tsjad. Det visste verden lite om.

09.01.04 08:31

Visste du at hvert 30. sekund dør et afrikansk barn av malaria? Sannsynligvis ikke.

For mens rapportene fra Irak og Afghanistan rullet over TV-skjermene og fylte avisspaltene gjennom hele fjoråret, pågikk alvorlige konflikter og humanitære katastrofer som ble viet lite eller ingen medieoppmerksomhet.

For sjette år på rad har organisasjonen Leger uten grenser utarbeidet en liste over de ti konflikter og humanitære katastrofer som får minst medieoppmerksomhet verden over.

Se listen over konflikter og katastrofer her

Minimal medietid
En undersøkelse gjennomført av Leger uten grenser i USA viser at de ti mest underrapporterte sakene til sammen utgjorde bare 30,2 minutter på de tre største amerikanske tv-stasjonene i fjor. Sju av de ti sakene fikk til sammen bare litt over tre minutter.

Mediene brydde seg lite om den raskt voksende flyktningekatastrofen i grenseområdene mellom Sudan og Tsjad, og heller ikke de pågående konfliktene i Colombia, Tsjetsjenia, DR Congo, Burundi og Elfenbenskysten ble viet særlig oppmerksomhet.

Redde journalister
- Det er ikke mange nordmenn som vet at det nettopp i dette øyeblikk er hundretusenvis av desperate mennesker på flukt fra brutal vold og uroligheter i Darfur-området i Sudan, sier Atle Fretheim, styreleder i Leger uten grenser i Norge, i en pressemelding.

Fretheim mener at den økende frykten for angrep mot humanitært personell kan være noe av forklaringen på at journalister ikke ønsker å jobbe i noen av verdens mest urolige og farlige områder.

Nord-koreanere lider
Listen fokuserer også på medienes manglende omtale av de vanskelige forholdene sivilbefolkningen i Nord-Korea lider under. Landet er en del av George Bushs «Ondskapens akse», og ble ofte omtalt i sikkerhetspolitiske sammenhenger i løpet av fjoråret.

- Det sies dessverre lite eller ingenting om den katastrofale nøden og matmangelen for landets millioner av innbyggere. Usynlig er også rapporteringen om hva som skjer med dem som blir tatt eller sendt tilbake fra Kina – men vi vet at både fengsel, omskoleringsleire og henrettelser venter desperate nordkoreanske flyktninger som blir tatt, sier Fretheim.

- At slike overgrep begås mot uskyldige sivile, kan ikke forbigås i stillhet. Det er noe av bakgrunnen for at Leger uten grenser velger å lage en slik liste som dette, sier han.

De usynlige katastrofene:

  • Flyktningekatastrofen i grenseområdene mellom Tsjad og Sudan.
  • Undertrykkelsen av sivile i Tsjetsjenia
  • Borgerkrigen i Burundi
  • Borgerkrigen i Colombia
  • 2 millioner dør i malaria (2003)
  • Borgerkrigen i Den demokratiske republikken Kongo
  • Den humanitære situasjonen i Somalia
  • Det desperate behovet for aidsmedisiner blant verdens fattige
  • Undertrykkelsen av nordkoreanske flyktninger
  • Borgerkrigen i Elfenbenskysten

Si din mening om mediedekningen i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.