RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbereder Irak-invasjon

Tyrkiske militære har fått ordre om å forberede en militæroperasjon inn i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Statsminister Recep Erdogan ga ordren etter et møte i et nasjonalt sikkerhetsråd tirsdag. Formålet med en eventuell invasjon er å gjøre slutt på «terrororganisasjoner i nabolandet», heter det i en melding fra den tyrkiske regjeringen.

Erdogan har frem til nå kjempet mot et stadig sterkere press om fra de militære om å gå til militære aksjoner inne i Nord-Irak.

Verste tap på ti år
De siste dagene har 15 tyrkiske soldater mistet livet i det som er de verste kampene på ti år.

Tyrkia er Nato-medlem, og mye av den logistiske støtten til USAs krigføring i Irak går gjennom landet. Nord-Irak er en av de få stabile områdene i Irak, og USA går kraftig imot en tyrkisk militæroffensiv.

Kurdiske grupper ønsker å opprette en selvstendig stat i grenseområdene mellom Irak, Tyrkia og Iran. Konflikten med Tyrkia har vart i flere tiår, og om lag 40.000 mennesker har mistet livet.

Presset til å invadere
Geriljakrigere fra Det kurdiske arbeiderparti, PKK, sto søndag bak ei bombe som tok livet av to soldater. Søndag ble 13 soldater drept i en skuddveksling med soldater fra PKK.

At Erdogan gir grønt lys for militære forberedelser tyder på at han vil kan komme til å gi etter for press fra de militære. Han har også blitt hardt presset fra opinionen som krever tøffe tiltak mot de kurdiske geriljaene, skriver britiske The Guardian.

Tyrkia har opprettet 27 «sikkerhetssoner» i området, der ingen sivile har tilgang. Opprettelsen av sonene blir sett på som et mulig forvarsel på en militær konflikt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere