Gå til sidens hovedinnhold

Forberedt på Sharons død

Få israelere tror statsminister Ariel Sharon vil overleve det siste slaget. Nå forbereder landet seg på hans død.

JERUSALEM/OSLO (TV 2 Nettavisen): Sharon og hans helsetilstand er for mange en viktig del av bønnene ved klagemuren i Jerusalem søndag. TV 2s reporter, Fredrik Græsvik, var i dag ved jødenes helligste sted. Alle snakker om og ber for sin statsminister.

- Israel er forberedt på at statsministeren vil dø i løpet av kort tid. Det har ikke vært noen gode nyheter fra sykehuset, den siste tiden. Kun negative, sier Græsvik.

Pessimistisk media
Heller ikke i de israelske søndagsavisene er det optimisme å spore. Kun én avis tør å komme med en forsiktig kommentar fra en lege som sier han tror Sharon vil overleve på grunn av sin sterke helse.

Lørdag var derimot meldingene om Sharons helse noe mer optimistisk, men søndag gikk direktøren for Hadassah sykehus, doktor Yair Birenboim, ut og sa at optimismen kan ha vært forhastet.

- Det var utrykk for håp og erfaringer fra noen tilfeller som førte til enkeltes optimisme. Det var definitivt en holdning vi nå tror var forhastet, sa Birenboim ifølge AP.

- Vil ikke bli statsminister igjen
Søndag formiddag gjennomgikk Sharon en ny CT-undersøkelse. Resultatene fra denne er foreløpig ikke offentliggjort. Dersom resultatene er gode, vurderer legene om de skal hente statsministeren ut av koma for å se hvor omfattende hjerneskader han har.

Tidlig søndag ettermiddag ble det rapportert at legene ønsker å holde Sharon i koma i minst en dag til, ifølge AFP.

Man venter kommentarer på hans tilstand først utpå kvelden, søndag. Men allerede søndag formiddag varslet Sharons leger hva man kan forvente seg:

- Sharon vil aldri bli statsminister igjen, var meldingen fra legene ifølge Sky News.

Sharons kirurg, Jose Cohen, har tidligere uttalt at statsministeren har gode muligheter til å overleve, men at det er vanskelig å si hvor store hjerneskader han har pådratt seg.

- Jeg har sett så mange slike tilfeller. Noen overlever ikke, og andre vender tilbake til arbeidslivet, sier Cohen ifølge avisa Ha’aretz.

Uviss fremtid
Ifølge TV 2-reporter Græsvik er det en bekymret israelsk befolkning som går fremtiden i møte.

- Før Sharon ble valgt til statsminister i 2001 var det mange som sa de ville flytte fra Israel dersom han vant. I dag er det mange av de samme menneskene som frykter hva som vil skje uten Sharon ved roret. Han har begynt å forhandle med palestinerne og har sagt seg villig tl å gi opp okkuperte landområder i bytte mot fred, sier Græsvik.

Samtidig er det mange, både på palestinsk og israelsk side, som ser frem til en ny politisk hverdag uten «den store generalen» som statsminister. Blant disse er det spesielt ytterliggående jøder som sier at de har blitt bønnhørt da Sharon ble syk. Sharon kom på deres fiendeliste, etter at statsministeren det siste året begynte å bygge ned bosetningene i de okkuperte områdene.

Mens mange palestinere nå er glade for å bli kvitt «slakteren fra Beirut», er den palestinske ledelsen langt fra like fornøyd. Sharon har den siste tiden blitt en forhandlingspartner med styrke som israelerne stolte på.

Regjeringsmøte uten Sharon
Søndag samlet fungerende statsminister Ehud Olmert den israelske regjeringen til sitt ukentlige møte. Statsrådene var tydelig preget av nyhetene om Sharons tilstand, melder AP.

- Jeg vil følge Sharons ønsker, sa Olmert.

Det er ikke ventet at regjeringen vil ta noen viktige avgjørelser, som å avgjøre hvorvidt palestinerne i Øst-Jerusalem får stemme i det palestinske valget 25. januar, melder den israelske militære radiokanalen.

- Det er politisk vakuum i Israel nå. Det er litt over to måneder til nyvalget, men det er begrenset hvor lenge partilederne kan vente med å posisjonere seg før valget. Hvis Sharon dør, vil han begraves innen et døgn eller to. Da er det viktig for folk å komme i gang. Men blir han liggende syk lenge, blir det en veldig spesiell vakuum-situasjon, sier Fredrik Græsvik.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut