RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbyr homoparade i Moskva

Sist oppdatert:
Russlands aller første homoparade blir stoppet av myndighetene i Moskva.

Årsaken er ifølge Moskvas myndigheter at ideen om en homoparade har skapt «rasende reaksjoner» i samfunnet.

Borgermester Yuri Luzhkov og hans administrasjon sa torsdag at den ikke en gang vil vurdere en søknad om en slik parade, skriver The Independent.

Menneskeretts-sak
Russlands organisasjon for homofile svarte med å true med at saken vil bli fremmet for Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Lesbiske og homofile har drevet kampanje for å få arrangere Russlands aller første homoparade lørdag 27. mai – 13.årsdagen for opphevelsen av homofili som kriminell handling i Russland.

- Som selvmord
Men homoparade-planene har ført til en storm av rasende reaksjoner fra religiøse ledere og blitt fordømt som «en selvmordshandling» av andre homoaktivister.

Tidligere denne uken advarte stormufti Talgat Tadzhuddin om at russiske muslimer vil arrangere voldelige protester hvis paraden ble en realitet.

- Bør bli banket opp
- Hvis de kommer ut på gaten, bør de uansett bli banket opp. Enhver normal person ville gjøre det, muslim eller ortodoks kristen, sa muftien – og advarte:

- Protestene kan komme til å bli enda mer intense enn protesteneutenlands mot disse karikaturtegningene, sa stormuftien.

Under kommuniststyret ble russiske homofile fengslet i fem år og deres legning ble ansett som en hjerneskade.

Fortsetter forberedelser
Men de modige homoaktivistene lar seg ikke skremme så lett.

Nikolai Alekseev, leder for GayRussia.Ru og en av initiativtakerne bak homoparaden, sier ifølge The Independent at å forby paraden er en kriminell handling.

- Forberedelsene til paraden fortsetter og en formell søknad vil bli levert i mai, sier Alekseev.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere